Linkovi

Maryland: Da li će brak osoba istog spola biti legaliziran?


DeRionne Pollard i Robin Jones zajedno odgajaju svog šestogodišnjeg sina Mylesa.
DeRionne Pollard i Robin Jones zajedno odgajaju svog šestogodišnjeg sina Mylesa.

Četiri savezne države, Maryland, Maine, Minnesota i Washington, na izbornim listićima imaju pitanja o istospolnim brakovima.

Brakovi osoba istog spola nisu priznati u većini američkih jurisdikcija, niti od strane federalne vlade. Ali glasači u četiri savezne države će imati priliku da se o tom pitanju izjasne u novembru. Maryland bi mogla biti jedna od prvih saveznih država u zemlji koja bi javnim glasanjem mogla legalizirati brak osoba istog spola.

DeRionne Pollard i Robin Jones odgajaju svog šestogodišnjeg sina Mylesa, kao i druge obitelji, u domu punom ljubavi. One su zajedno već 23 godine i stupile su u brak u Kaliforniji prije tri godine, prije nego je ta savezna država glasala da zabrani istospolne brakove. Sada, kada žive u Marylandu, one se nadaju da će glasači u novembru odobriti zakon kojim se omogućava bračna dozvola za osobe istog spola. DeRionne i Robyn žele imati ista zakonska prava kao i drugi oženjeni parovi.

To nam daje stabilnost, i zakonsku zaštitu. Ako ona umre, ili ja umrem, moći ćemo odraditi poslove u zajedničko ime, i nećemo morati prolaziti kroz prepreke za nešto što smo gradile 23 godine, kaže Robyn.

Četiri savezne države, Maryland, Maine, Minnesota i Washington, na izbornim listićima imaju pitanja o istospolnim brakovima. U Marylandu, saveznoj državi sa dubokim vjerskim korjenima, povučene su borbene linije.

Vjerujemo da će se pokret pravde uzdići u Americi i povući liniju koja će reći da se ustanova braka mora zaštititi, kaže biskup Harry Jackson.

Među najjačim protivnicma istospolnih brakova u Marylandu su svećenici Afro-Amerikanci i grupe koje zagovaraju obiteljska prava. Derek McCoy se nalazi na čelu jedne grupe koja se protivi zakonu.

Radi se o redefiniranju braka kakvog ga poznajemo. Mi vjerujemo da je brak zajednica između muškarca i žene. A radi se i o vjerskoj slobodi i našoj mogućnosti da iznesemo svoje mišljenje u javnosti. Primjere toga smo već vidjeli u drugim zemljama, osobito našem sjevernom susjedu, Kanadi, kaže Derek McCoy.

DeRionne Pollard kaže da je nezadovoljna time koliko se neki lokalni crnački svećenici protive istospolnom braku.

Ne smatram da će vaša vjera, bez obzira da li se molite bogu ili Alahu, imati ikakve veze sa onim koga volite, sa kim odlučite da osnujete obitelj, kaže Derionne.

Zakon o jednakosti brakova u Marylandu bi dao pravo svećenicima da odbiju vjenčati parove istog spola na osnovu njihovih vjerskih uvjerenja. Rich Madaleno je jedan od osam zakonodavaca u Marylandu koji otvoreno priznaju svoju homoseksualnost - koji je odobrio zakon o istospolnim brakovima na referendumu.

U ovoj zemlji imamo dugu istoriju odvojenog i nejednakog tretmana naših sugrađana i zabrinut sam da ćemo se, ako ovaj zakon ne bude odobren, vratiti u tu prošlost, kaže Rich Madaleno.

Protivnici zakona o istospolnom braku u Marylandu naglašavaju da, svaki put kada se to pitanje našlo pred glasačima u drugim saveznim državama, nije bilo odobreno. Ali aktivisti koji podržavaju prava istospolnih parova su i dalje optimistični, navodeći da se stavovi mijenjaju, i da podrška za istospolne brakove raste.
XS
SM
MD
LG