Linkovi

Nepoštivanje zakona po Božijoj volji


Kim Davis i tražitelj dozvole za brak
Kim Davis i tražitelj dozvole za brak

Niži službenik u jednom gradskom uredu, u saveznoj državi Kentucky , odnbija dati papire za vjenčanje osoba istog spola, usprkos činjenici da je to legalizirano u svim saveznim državama odredbom Vrhovnog suda.

Razgovor izmedju Kim Davis, uposlenice u uredu lokalne vlade okruga Rowan, u Kentuckyju , i tražitelja dozvole za brak, S. Moore-a:

Moore: "... država je naredila da nam morate izdati papire da se vjenčamo."

Davis: "Ne izdajemo te papire danas."

Moore: "Vrhovni sud negira to što vi kažete."

Davis: "Ne izdajemo papire danas."

Moore: " Na čemu to zasnivate? Zašto ne izdajete potrebne papire za vjenčanje?"

Davis: "Eto, ne izdajemo."

Ermold: "Po čijoj ovlasti to odbijate?"

Davis: "Po Božijoj ..."

Kim Davis je prestala izadavati potreba dokumenta za vjenčanjeistospolnim parovima u okrugu Rowan nakon odluke Vrhovnog suda u junu , kojim je ozakonjen brak izmedju dvije osobe istog spola, tvrdeći da ima na to pravo na osnovu svojih vjerskih uvjerenja.

Pristalice Davisove, jucer na Sudu
Pristalice Davisove, jucer na Sudu

Jedan savezni sudija je Davisovoj naredio prošlog mjeseca da svim parovima mora izdati papire za brak. Sudija Vrhovnog suda Sjedinjenih Država Elena Kagan je odbila dati Davisovoj pravo da odbija izdavati papire i na kakvoj osnovi. Organizacija Američka Unija za Gradjanske Slobode je tužila Kim Davis sudu jer odbija omogućiti ljudima da se vjenčaju.

David Ermold, tražitelj dozvole za vjenčanje:

"Vrijeme je da ovo ide na sud. Bez obzira je li osoba vjernik, kršćanin ili bilo koji drugi, ovo je bezakonje, ignoriranje istine ."

The Unija takodjer kaže da je za sutra zakazano saslušanje uposlenice Davis, te da, ako ona nastavi ne provoditi zakon odbijajući uslužiti istospolne parove, može se sučeliti sa zatvorom.

Istospolni par, vjenčanje u Oregonu
Istospolni par, vjenčanje u Oregonu

Davisova kaže da izdavanje takvih dozvola za vjenčanje nije pitanje homoseksualaca ili lezbijki, već stvar vjerske slobode čovjeka, koja je zaštićena Prvim Amandmanom američkog Ustava. Ministar pravosudja savezne države Kentucky Jack Conway još uvijek nije odlučio da li da postavi posebnog tužitelja koji bi odredio da li se Davisova treba teretiti za nepoštivanje zakona na poslu.

XS
SM
MD
LG