Linkovi

Samantha Power: Dijalog sa Rusijom i ruskim narodom je od ključne važnosti


U Atlantskom vijeću za međunarodne odnose ovdje u Washingtonu danas poslije podne je održano predavanje američke ambasadorice u Ujedinjenim narodima Samanthe Power pod naslovom Rusija/ Prijetnja, Međunarodni poredak I put naprijed. Ambasadorica Power je našoj publici poznata kao reporterka koja je izvještavala tokom ratova na Balkanu, gdje je I započela svoju karijeru, a kasnije je bila član tranzicionog tima predsjednika Obame počevši 2008 godine.

Ambasadorica u UN-u Samantha Power je rekla da Rusija predstavlja ozbiljnu prijetnju, I da je u tom svjetlu dijalog od ključne važnosti. Ona je naglasila da se Rusija mora spriječiti da slabi I ruši pravila međunarodnog poretka koja su posljednjih 7 decenija obezbjeđivala sigurnost u svijetu.

Ne smijemo dozvoliti da nas Rusija dijeli, rekla je ambasadorica Power dodavši da Rusija stalno poduzima destabilizirajuće akcije, od kojih su neke hakerski upadi, ne samo u američki, nego I sisteme nekih od bliskih američkih saveznika. Ona je navela primjer hakerskih upada u sisteme u Njemačkoj u maju 2015 koje je izvela Rusija, kao I u Crnoj Gori gdje su oni koji su kovali zavjeru, između ostalog I ubistvo crnogorskog premijera, priznali da su ih financirali ruski zvaničnici. Rusija također potkopava povjerenje javnosti u američki demokratski proces, izbore, think tank organizacije, izborne komisije, I sl.

Samantha Power je rekla da možda postoji niz razloga zbog kojih Rusija to radi, možda kako bi spriječila da bogatstvo od svojih naftnih resursa dođe u ruke njenih građana, ili možda da se osveti zemljama koje drži odgovornim za raspad Sovjetskog saveza. Ali bez obzira šta su ti razlozi, nagasila je ambasadorica Power, moramo raditi u dvostranačkom duhu I doći do preporuka o načinima kako spriječiti takve napade u budućnosti. Moramo dakle, rekla je ona, identificirati nedostatke koje je Rusija iskoristila I identificirati korake koji su potrebni kako bi se ti nedostaci uklonili. Bilo bi naivno pomisliti da ne samo Rusija, nego možda čak I neko drugi, neće ponovo pokušati iskoristiti te iste nedostatke, jer bi se tako potkopao naš sistem nacionalne sigurnosti, rekla je gospođa Power.

Ona je naglasila da se treba odraditi bolji posao kada je u pitanju informiranje američkih građana o tome kakvu prijetnju Rusija predstavlja. Ne radi se o tome kojeg lidera izaberemo, već o onima koji imaju privilegiju da biraju lidera, rekla je ona.

Moramo uvjeriti naše saveznike da imaju našu podršku, da želimo ojačati NATO, a Rusiju primorati da plati za svoje akcije. A to znači zadržavanje sankcija protiv Rusije. U suprotnom bi se mogle ohrabriti I druge zemlje kao što su Iran ili Sjeverna Koreja. U međunarodnim odnosima 2017 čini se da je lakše biti loš nego dobar. Ruska igra je igra poricanja I laži. Moramo se protiv dezinformacija boriti informacijama, a protiv neistine istinom, rekla je Samantha Power.

Ona je kao jedan od načina da se to postigne istakla direktan angažman sa ruskim narodom. Moramo znati razliku između ruskog naroda I ruske vlade, rekla je ona, podsjetivši da Sjedinjene države trenutno imaju manji odnos sa ruskim narodom nego ikada. Rusija je zatvorila američki centar u Moskvi, kao I neke američke organizacije. Jedan od načina direktnog angažiranja bi bilo investiranje u agencije kao što su Glas Amerike I RFE, zatim angažiranje sa ruskim novinarima, razmjena učenika čak I prije fakulteta, razmjena informacija. To su sve načini da se u dijalog uključi ruska javnost I da se podstakne uzajamno razumjevanje, naglasila je Samantha Power.

Mi imamo sistem koji nije savršen I koji se može usavršiti I moramo također vratiti povjerenje američkog naroda u našu demokraciju, to je također od ključne važnosti, naglasila je ambasadorica u UN-u Samantha Power.

XS
SM
MD
LG