Linkovi

Zastupniku iz BiH Zildžiću u Srbiji određen jednomjesečni pritvor, kaže advokat


Salko Zildžić
Salko Zildžić

Poslanik iz Bosne i Hercegovine (BiH) uhapšen u Srbiji Salko Zildžić ostaje u pritvoru mjesec dana, izjavio je njegov advokat Ljubiša Radulović za Radio Slobodna Evropa (RSE) 21. septembra.

On je naveo da je Zildžiću nakon hapšenja na granici sa Srbijom bio određen pritvor od 48 sati, te da je postupajići sudija u prethodnom postupku na prijedlog Tužilaštva odredio pritvor od mjesec dana.

Advokat je kazao da treba da se vještači oružje koje je pronađeno kod Zildžića, koji se nalazi u istražnom zatvoru u Užicu.

Radulović je takođe rekao da u predmetu nema nikave iskaznice Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), navodno pronađene kod Zildžića, a za šta je RSE već pisao da nema potvrde iz OSA. Naveo je da su "sve izmislili novinari i jedna osoba iz te službe", ne navodeći o kome se radi, te da se radi o "ličnom sukobu".

Drugačije tvrde u Ministarstvu bezbjednosti BiH

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH saopštili su, međutim, 20. septembra da su pripadnici Granične policije Srbije prilikom kontrole na graničnom prelazu, kod poslanika u Parlamentu Federacije BiH Salke Zildžića pronašli i počasnu legitimaciju OSA-e.

Naveli su da je ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić zatražio od policijskih agencija BiH da izvrše reviziju svih izdatih službenih legitimacija.

"Revizijom bi trebalo utvrditi kome su sve dodjeljene službene legitimacije policijskih agencija i da li je bilo eventualnog izdavanja licima koja na to nemaju pravo, čime se stvaraju mogućnosti za zloupotrebu ovih službenih policijskih dokumenata", naveli su.

Otvoren i predmet u Tužilaštvu BiH

RSE u OSA-i nije mogao potvrditi informaciju o tome da je kod Zildžića pronađena legitimacija te agencije čiji je bivši direktor Osman Mehmedagić na "crnoj listi" SAD. U ovoj agenciji nisu odgovorili na upit RSE o tome.

Tužilaštvo BiH za RSE je, međutim, potvrdilo 20. septembra da je otvoren predmet koji se odnosi na osobe sa "crne liste" vlade SAD i na navode o zloupotrebi kapaciteta OSA, ali nije navedeno na koga se predmet odnosi.

Vlasti u Srbiji ni 20. septembra, niti 21. septembra se, do objavljivanja ove vijesti, nisu oglasile o hapšenju.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH za RSE su 20. septembra potvrdili da je Zildžić, inače zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA), u pritvoru u Srbiji i da je zatražio pomoć Ambasade BiH.

Iz Tužilaštva BiH su kazali da će u okviru predmeta biti "zatražene informacije od nadležnih institucija" o navodima koji su se pojavili o zloupotrebi službenih legitimacija agencije, "kako bi se okviru predmeta izvršile provjere".

Bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić stavljen je 15. marta ove godine na "crnu listu" Sjedinjenih Američkih Država jer je kao generali direktor OSA-e zloupotrijebio državnu telekomunikacijsku kompaniju u korist SDA, vodeće bošnjačke stranke u BiH.

Ahmed Kico, bivši uposlenik obavještajnih agencija u BiH za RSE kaže kako počasne iskaznice postoje i da ih dobijaju penzionisani pripadnici agencije. On ističe da je izdavanje takve iskaznice "diskreciono pravo direktora OSA-e".

''Ta iskaznica ne donosi nikakve privilegije. To je počasno priznanje za rad, kao što se nekad davao sat kod odlaska u penziju. Naravno, ljudi koji se žele zaštititi od nepriličnog ponašanja to mogu koristiti i mahati tom iskaznicom'', ističe Kico za RSE.

Salko Zildžić je zastupnik u Parlamentu Federacije BiH. Pored toga obavlja i funkciju predsjednika Gradskog odbora SDA u Tuzli. Ranije je bio predsjednik Asocijacije mladih SDA.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG