Linkovi

Zastupnik iz BiH Salko Zildžić sklopio sporazum o priznanju krivičnog djela u Srbiji


Salko Zildžić
Salko Zildžić

Poslanik iz Bosne i Hercegovine (BiH) Salko Zildžić, uhapšen 18. septembra u Srbiji, sklopio je 22. septembra sporazum o priznanju krivičnog djela sa Višim tužilaštvom u Užicu, gradu u zapadnoj Srbiji, rekao je njegov advokat Ljubiša Radulović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Na osnovu tog sporazuma, okrivljeni je kažnjen uslovnom zatvorskom kaznom u trajanju od godinu dana, naveo je advokat dodajući da sporazum treba da potvrdi Viši sud u Užicu.

Ako Viši sud potvrdi sporazum, Zildžić će biti pušten iz pritvora, a ova potvrda se očekuje u "kratkom roku", rekao je Radulović za RSE.

Više javno tužilaštvo iz Užica za RSE je ranije navelo da je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Zildžića, "zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija", na osnovu Krivičnog zakonika.

Tužilaštvo je navelo da je Zildžić saslušan u predistražnom postupku u svojstvu osumnjičenog u policijskoj stanici Bajina Bašta, gdje je iznio svoju odbranu.

Zildžićev advokat Ljubiša Radulović za RSE je ranije rekao da je njegovom klijentu nakon hapšenja na granici sa Srbijom bio određen pritvor od 48 sati, te da je postupajući sudija u prethodnom postupku na prijedlog Tužilaštva odredio pritvor do mjesec dana.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH saopštili su 20. septembra da su pripadnici Granične policije Srbije prilikom kontrole na graničnom prelazu, kod poslanika u Parlamentu Federacije BiH Salke Zildžića pronašli i počasnu legitimaciju Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).

Međutim, Zildžićev advokat je ranije za RSE rekao da u predmetu nema nikave legitimacije Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, navodno pronađene kod Zildžića.

Tužilaštvo BiH za RSE je potvrdilo 20. septembra da je otvoren predmet koji se odnosi na osobe sa "crne liste" Vlade SAD i na navode o zloupotrebi kapaciteta OSA, ali nije navedeno na koga se predmet odnosi.

Salko Zildžić je zastupnik u Parlamentu Federacije BiH. Pored toga obavlja i funkciju predsjednika Gradskog odbora SDA u Tuzli. Ranije je bio predsjednik Asocijacije mladih SDA.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG