Linkovi

DISCIPLINSKA KOMISIJA: Goran Salihović može biti tužilac Tužilaštva BiH


Goran Salihović na poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH imenovan krajem 2012. godine
Goran Salihović na poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH imenovan krajem 2012. godine

Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je kaznila Gorana Salihovića, suspendovanog glavnog tužioca Državnog tužilaštva, na način da ne može obavljati dužnost glavnog tužioca u toj instituciji.

Disciplinska odluka, koja je objavljena danas, glasi: „Premještanje s mjesta glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) na mjesto tužioca Tužilaštva BiH.”

Salihović je kažnjen za dvije tačke iz disciplinske tužbe:

  • „ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva”;
  • „namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”.

Odbijene su tačke disciplinske tužbe koje ga terete da je pružio mogućnost da tužilačke poslove obavljaju osobe koje za to nisu ovlaštene, kao i da je miješao u postupanje tužioca ili sudija sa namjerom opstrukcije.

Dozvoljena je žalba na ovu odluku Disciplinske komisije.

Salihović je suspendovan u septembru prošle godine, nakon čega je pokrenut disciplinski postupak.

Kompletan postupak je bio zatvoren za javnost. Argumenti kojima se obrazlagala zatvorenost postupka se odnose na tajnost dokaza, mogućnost ugrožavanja aktuelnih istraga Tužilaštva BiH, a zbog čega se Salihović konstantno bunio.

Protiv Salihovića se vodi i krivična istraga zbog sumnje da je počinio krivična djela koja su, između ostalog, bila predmet i disciplinskog postupka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG