Linkovi

Slučaj „Goran Salihović”: Zahtjev da javnost ne prisustvuje saslušanju tužilaca


Goran Salihović nije došao na ročište zbog bolesti
Goran Salihović nije došao na ročište zbog bolesti

U Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) nije danas došao Goran Salihović kako bi prisustvovao disciplinskom postupku koji se vodi protiv njega, ali jeste tužiteljica Nives Kanevčev, a protiv koje je, također, podignuta disciplinska tužba.

Advokat Rifat Konjić je odsustvo Salihovića, koji je suspendovan sa pozicije glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), opravdao njegovom bolešću.

Disciplinska komisija VSTV-a je prihvatila navode advokata i ročište na kojem su trebali biti saslušani tužioci Tužilaštva BiH odgodila za 13. februar.

Komisija je saopćila i da javnost vjerovatno neće moći prisustvovati iskazima tužilaca u postupku protiv Salihovića, a koji će biti saslušani na narednom ročištu.

Mahmut Švraka, predsjednik Disciplinske komisije, kazao da je iz Tužilaštva BiH stigao dopis da bi prisustvo javnosti za vrijeme saslušanja tužilaca moglo ugroziti krivičnu istragu koju vode protiv Salihovića.

Kao svjedoci predloženi su Dubravko Čampara, Mirza Hukeljić, Eldina Biuk, te Božo Mihajlović, koji je i šef Odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju u Tužilaštvu BiH.

U jednoj od tačaka disciplinske tužbe se navodi da je Salihović onemogućio tužiocima Čampari i Hukeljiću da se upoznaju sa predmetima, već su samo potpisivali rješenja, a svjedoke su saslušavale osobe koje nisu tužioci.

U tužbi se navodi i da je Salihović dao Hukeljiću u rad predmet „Pavlović banka” i naredio mu da o tome ne informiše Mihajlovića.

U tužbi se navodi i da je Salihović propustio tražiti svoje izuzeće u predmetima kada postoji sukob interesa, da se upuštao u neprimjerene kontakte sa sudijom i strankama u postupku, te da je davao lažne informacije u vezi sa prijavama na radon mjesto.

U odvojenoj krivičnoj istrazi prikupljaju se dokazi u vezi sa sumnjom da je Salihović počinio krivična djela koja su, između ostalog, i predmet disciplinskog postupka.

Na prošlom ročištu Salihović je ponovio da je sve radio u skladu sa zakonom. Salihović i advokat Konjić su zahtijevali da kompletan postupak bude otvoren za javnost.

Sa disciplinskom tužbom suočena je Nives Kanevčev, koja je trenutno tužiteljica Tužilaštva BiH.

Nives Kanevčev se tereti za više djela
Nives Kanevčev se tereti za više djela

Ured disciplinskog tužioca stavio je na teret tužiteljici Kanevčev prekršaje koji se odnose na odavanje povjerljivih informacijam, namjerno davanje lažne ili nedovoljno informacija u vezi s prijavama na radno mjesto, neizvršavanje uputstava nadređenog tužioca, kao i druge prekršaje.

Ona nije suspendovana. I u ovom slučaju Disciplinska komisija je odlučila da javnost ne može prisustvovati saslušanjima svjedoka. Tu odluku su obrazložili zaštitom krivičnih predmeta.

XS
SM
MD
LG