Linkovi

Goran Salihović negodovao zbog svog svjedočenja iza zatvorenih vrata


Disciplinska komisija je prihvatila zahtjev Tužilaštva BiH da novinari ne prisustvuju današnjem ročištu
Disciplinska komisija je prihvatila zahtjev Tužilaštva BiH da novinari ne prisustvuju današnjem ročištu

Današnje svjedočenje Gorana Salihovića i njegovih saradnika iz vremena dok nije suspendovan sa pozicije glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) bilo je zatvoreno za javnost.

Tako je odlučila Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, a na što je Salihović burno reagovao, zahtijevajući da ročište bude otvorenog tipa uz komentar da se tako ni „u komunizmu nije radilo”.

Goran Salihović
Goran Salihović

„Dajte mi otkaz i 100 godina zatvora!”, kazao je Salihović.

Goran Nezirović, jedan od tri člana Disciplinske komisije, rekao je Salihoviću da smiri tenzije, jer „nema potrebe da na ovaj način razgovaramo”.

Disciplinska komisija je obrazložila da saslušanje Salihovićaa i njegovih saradnika Emila Pinkasa i Hasana Pleha ne može biti javno, jer su prihvatili zahtjev Tužilaštva BiH u kojem traže zaštitu predmeta koji su u toku, kao i krivične istrage koja se vodi protiv Salihovića.

Rasprava se oodvijala u trenutku dok su novinarima saopštavani razlozi zbog kojih moraju napustiti ročište u disciplinskom postupku protiv Salihovića.

Ni jedno ročište do sada nije bilo otvoreno za javnost.

U jednoj od tačaka disciplinske tužbe se navodi da je Salihović onemogućio tužiocima da se upoznaju sa predmetima na kojima su bili angažovani, već su samo potpisivali rješenja, a svjedoke su saslušavale osobe koje nisu tužioci, odnosno Pinkas i Pleh.

Pored ove tačke, Salihović se tereti da je propustio tražiti svoje izuzeće u predmetima kada postoji sukob interesa, da se upuštao u neprimjerene kontakte sa sudijom i strankama u postupku, te da je davao lažne informacije u vezi sa prijavama na radno mjesto.

U odvojenoj krivičnoj istrazi prikupljaju se dokazi u vezi sa sumnjom da je Salihović počinio krivična djela koja su, između ostalog, i predmet disciplinskog postupka.

Tužba za klevetu i Mektićeva reakcija

Prije početka današnjeg ročišta, Salihović se osvrnuo na izjave Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH i člana Srpske demokratske strane (SDS), koji, kako kaže, protiv njega iznosti laži i uvrede.

„Čovjek želi da bude i ministar i policajac i tužilac i predsjednik države. Očigledno mu negodi što je izgubio na izborima. Što se tiče mene i mojih kolega, mi ćemo ga sigurno tužiti za klevetu, od onoga gdje kaže da mu je otvorena istraga za ratni zločin, za diplomu… Na kraju se ispostavilo da nije ništa”, rekao je Salihović.

Odgovor ministra Mektića nije izostao.

Dragan Mektić
Dragan Mektić

„Salihović je, nažalost i velikom greškom, bio na toj poziciji. Uradio je to što je uradio, a ja samo mogu kazati da je u Tužilaštvo BiH uvukao kriminal i korupciju”, kazao je Mektić za Klix.

Prošlog ljeta, mediji su pisali da je Salihović pokrenuo istragu protiv zbog navodne Mektićeve lažne diplome.

„Neka se potrudi i ja ga pozivam da me istraži, ali mislim da glavni tužilac nije u stanju završiti bilo kakvu istragu”, kazao je tada Mektić.

Za Salihovića je kazao, između ostalog, i da je „glavni mešetar u državi” i da će sve ljude u BiH biti bolje „čim Salihović ode sa te pozicije (glavnog tužioca)”.

XS
SM
MD
LG