Linkovi

U susret Svjetskom nogometnom prvenstvu: Zakumi, makarapa, vuvuzela i…. buka


Zakumi, zvanična maskota Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoj Africi
Zakumi, zvanična maskota Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoj Africi

Biće navijača iz drugih dijelova svijeta koji će reći da će buka tokom utakmica biti teško podnošljiva. Većina će, sasvim sigurno, to smatrati sastavnim dijelom nogometnog slavlja. Na cijelom afričkom kontinentu, a ni Južna Afrika nije izuzetak, navijati na nogometnoj utakmici i uživati u igri znači praviti i buku.

Do početka Svjetskog fudbalskog prvenstva u Južnoj Africi, prvenstva koje će po prvi put biti održano na tlu Afrike, ostala su svega četiri dana. Fudbalska groznica već odavno trese ljubitelje nogometa na tom kontinentu, a najsnažnije, naravno, u Južnoj Africi. Poklonici najvažnije sporedne stvari na svijetu koji će u zemlju, domaćina najboljim fudbalskim reprezentacijama doći da bodre svoje timove, osjetiće i doživjeti po mnogo čemu jedinstven entuzijazam kojim fudbalske susrete prate južnoafrički navijači.

Oni su, kao navijači, jedni od najbučnijih na svijetu. Utakmica je za njih zabava. Svejedno da li gubi ili pobjeđuje tim za koji navijaju, utakmica je za njih pjesma, ples, buka... Prodaja navijačkih rekvizita, zastava posebno, je biznis koji cvjeta. Najtraženija zastava sada je, naravno, zastava Južne Afrike.

Saddam Maake kaže da je najvatreniji navijač južnoafričke reprezentacije:

“Volim nogomet, ja sam nogometni rob. Pijem nogomet, spavam nogomet, jedem nogomet. Toliko ga volim.”

Zakumi, zvanična maskota Svjetskog nogometnog prvestva, preko noći je postala "zvijezda," uz koju "luduju" navijači u svim dijelovima Južne Afrike.

Makapara, jedan od navijačkih rekvizita
Makapara, jedan od navijačkih rekvizita

Vrlo popularan rekvizit je i makarapa. Navijači ga nose na glavi, živopisnih je oblika i boja, a izveden je iz rudarskog šljema.

Alfred Baloyi, umjetnik i nogometni fanatik, prvu makarapu je napravio prije 30 godina, nakon što je vidio da je jedan od navijača pogođen bocom u glavu:

“Kada sam poslije toga krenuo na stadion, imao sam šljem na glavi. Kako su dani prolazili, počeo sam ih bojiti, ukrašavati.”

Nije dugo trebalo da Alfred Baloyi počne prodavati živopisno ukrašene šljemove. Posljednih mjeseci na desetine drugih umjetnika je, kopirajući Baloyi-jevu ideju, kreiralo na hiljade makarapa za navijače koji će stići sa svih strana svijeta.

FIFA odlučila... i vuvuzela može na stadione
FIFA odlučila... i vuvuzela može na stadione

Još jedan lokalni, unikatni navijački rekvizit je vuvuzela, duga plastična truba sa samo jednim tonom. Ali kada na hiljade navijača zatrubi u istom trenutku, buka je nesnosna i vrlo neprijatna za protivnički tim. Mnogi igrači iz drugih reprezenatacija i televizijski komentatori tražili su da se zabrani unošenje vuvuzela na stadione. FIFA, Svjetska nogometna federacija, je odbila te zahtjeve, uz obrazloženje da su i vuvuzele dio afričkog nogometnog ambijenta.

I speficičan ples je osmišljen za dane žestokih nogometnih susreta. Nazvan je diski, što je lokalni naziv za nogomet.Plesne kretnje su stilizirano oponašanje kretnji nogometaša tokom utakmica. I diski je postao toliko popularan da su ga i plesači tradicionalnih, izvornih plesova, poput mnogih Zulu grupa, uvrstili u repertoar.

Mjesec dana radovaće se vrhunskom nogometu
Mjesec dana radovaće se vrhunskom nogometu

Sve u svemu, biće navijača iz drugih dijelova svijeta koji će reći da će buka tokom utakmica biti teško podnošljiva. Većina će, sasvim sigurno, to smatrati sastavnim dijelom nogometnog slavlja. Na cijelom afričkom kontinentu, a ni Južna Afrika nije izuzetak, navijati na nogometnoj utakmici i uživati u igri znači praviti i buku.

XS
SM
MD
LG