Linkovi

BiH

SAD osudile teroristički napad u Zvorniku


SAD u potpunosti podržavaju vlasti BiH u njihovim naporima u borni protiv terorizma i drugih bezbjednosnoih prijetnji javnom redu i sigurnosti građana.

SAD su, navodi se u saopštenju ambasade u Sarajevu, osudile teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku 27. aprila. Izražavamo najdublje saučešće porodici Dragana Đurića koji je ubijen u napadu, policijskim službenicima koji su ranjeni na dužnosti, zaposlenima u zvorničkoj policiji i građanima Zvornika.

SAD pozivaju lokalne vlasti da sprovedu cjelovitu i profesionalnu istragu. Od izuzetne je važnosti da se ova situacija ne politizuje i da se lokalne političke vođe uzdrže od zapaljive i nekonstruktive retorike, navodi se u saoštenju i ističe da SAD u potpunosti podržavaju vlasti BiH u njihovim naporima u borni protiv terorizma i drugih bezbjednosnoih prijetnji javnom redu i sigurnosti građana.

Hapšenja na području Kalesije

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su na području Kalesije uhapsili osobu inicijala K. M., koja se dovodi u vezu sa terorističkim napadom u Zvorniku. Kako je saopšteno, pripadnici zajedničkog istražnog tima na području Kalesije pretresaju stambeni objekat i druge prostorije koje koristi osoba inicijala K.M., dok je na području Dubnice pretresena prostorija Mesdžida s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelom iz člana 201. KZ BiH "Terorizam“ i poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

"Slobode je lišena osoba inicijala K.M., koja će biti privedena u službene prostorije Regionalnog ureda SIPA-e u Tuzli, gdje će se nad njom izvršiti kriminalistička obrada. Nakon kriminalističke obrade navedena osoba bit će predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje", kažu iz SIPA-e.

Kriminalistička obrada nad Avdulahom Hasanovićem, koji je jutros lišen slobode na području opštine Zvornik i priveden u službene prostorije Regionalnog ureda SIPA-e u Tuzli, još traje. Istovremeno se u svojstvu svjedoka saslušava se više osoba. Pripadnici zajedničkog istražnog tima intenzivno nastoje rasvjetliti događaj i dokumentirati krivično djelo.

Za sada je objavljeno da je 24-godišnji Nerdin Ibrić juče stigao automobilom ispred policijske stanice i policajca ubio na vratima. Potom je ušao u policijsku stanicu i nastavio da puca i tom prilikom ranio još dvojicu policajaca.

U Zvorniku mirno

Nakon napada na policijsku stanicu u Zvorniku na ulicama ovog grada jutros je mirno, ali je primjetno pojačano prisustvo policijskih službenika kao i veće obezbjeđenje policijske zgrade koja je napadnuta. Policijsku stanicu čuvaju službenici sa dugim cijevima.

Zdravstveno stanje policajaca koji su ranjeni u napadu jutros je stabilno.

XS
SM
MD
LG