Linkovi

Centralna komanda: U zračnom udaru SAD ubijen lider Islamske države u Siriji


Na fotografiji napravljenoj od video zapisa, koji je objavila Konanda vazduhoplovstva SAD, vidie se ruski borbeni avioni SU-34 i SU-35 kako izbacuju toplotne mamce na put bespilotne letjelice MQ Riper, 6. juna 2023, iznad Sirije.

U američkom vazdušnom udaru ubijen je vođu Islamske države u istočnoj Siji, saopštila je u nedelju Centralna komanda SAD (CentKom).

U saopštenju CentKoma se navodi da je vazdušni napad u kojem je ubijen Usama al-Muhadžir izveden u petak.

"Jasno smo stavili do znanja da ostajemo posvećeni porazu ISIS-a u cijelom regionu", rekao je general Majkl "Erik" Kurila, komandant Centralne komande SAD, koristeći akronim za terorističku grupu. "ISIS ostaje prijetnja, ne samo za region već i šire".

U saopštenju se dodaje da će operacije protiv Islamske države, "zajedno sa partnerskim snagama u Iraku i Siriji, nastaviti da postižu trajni poraz grupe".

CentKom je takođe saopštio u nedelju da nema naznaka da je bilo koji civil ubijen u vazdušnom napadu u petak. Koalicione snage, međutim, procjenjuju izvještaje o povređenom civilu.

Udar na Islamsku državu u petak "izveli su isti MK-9 (dronovi) koje su... uznemiravali ruski avioni u susretu koji je trajao skoro dva sata", navodi se u saopštenju CentKoma.

Rusija je ključni saveznik režima sirijskog predsjednika Bašara el Asada.

Na svom vrhuncu 2014. godine, Islamska država je kontrolisala jednu trećinu Iraka i Sirije. Ekstremistička grupa je razbijena u obje zemlje, ali njeni pipadnici nastavljaju da vrše napade.

U izvještaju su korištene neke informcije agencija AP, Reutersa i AFP.
XS
SM
MD
LG