Linkovi

SAD: Zlouporaba kontroliranih lijekova - masovni ubojica


SAD: Zlouporaba kontroliranih lijekova - masovni ubojica
SAD: Zlouporaba kontroliranih lijekova - masovni ubojica

Pet vladinih agencija prije nekoliko je dana predstavilo novi plan administracije predsjednika Obame za smanjenje zlouporabe kontroliranih lijekova i, posljedično, spašavanje života

Američki vladini dužnosnici kažu da zlouporaba kontroliranih lijekova izaziva više smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama nego bilo što drugo, s izuzetkom automobilskih nesreća, koje odnose više od 30 tisuća života godišnje. Pet vladinih agencija prije nekoliko je dana predstavilo novi plan administracije predsjednika Obame za smanjenje zlouporabe kontroliranih lijekova i, posljedično, spašavanje života.

U dobi od 15 godina, Hanna Leos je postala ovisnica o drogama nakon što je jedan kolega iz razreda s njom podijelio neke vrlo snažne lijekove protiv anksioznosti, koji se izdaju samo na recept. Benzodiazepini, Valij, Xanax, Clonapin, Lorazepam … svi se oni mogu naći u kozmetičkim ormarićima u mnogim američkim domovima. Isto tako i opioidni lijekovi protiv bolova.

Tinejđeri u sve većem broju koriste lijekove na recepte izdane njihovim roditeljima kako bi postigli stanje opojnosti. "Liječnici im ih prepišu, roditelji ih podignu u ljekarni i onda pilule samo stoje u ormariću. Kad stoje jako dugo, djeca dobiju priliku da ih uzmu," kaže Leos, danas zaliječena narkomanka.

Magistri u ljekarnama, poput Davida Vandrieschea, svjesni su tog problema: "Čujete o ljudima kojima su došli u posjet unuk, unuka, a onda oni odjednom nemaju dovoljno svojih lijekova i dođu u ljekarnu ranije nego što trebaju da bi podigli nove. Često im nije jasno što se dogodilo s njihovim lijekovima."

Na nedavnoj zajedničkoj tiskovnoj konferenciji, savezni javnozdravstveni dužnosnici i predstavnici agencija za kontrolu lijekova najavili su novi plan administracije predsjednika Obame za smanjenje zlouporabe kontroliranih lijekova, prvi takav sveobuhvatni savezni plan za kontrolu namjerne zlouporabe lijekova koji se izdaju samo na recept. Plan predviđa dodatnu obuku o ispravnom prepisivanju takvih lijekova za milijun liječnika, stvaranje baze podataka za sredstva protiv bolova i druge kontrolirane lijekove, prosvjećivanje javnosti o opasnosti zlouporabe lijekova, te pooštrenje primjene zakona.

Gil Kerlikowski je u administraciji predsjednika Obame nacionalni direktor za pitanja kontrole lijekova: "Problem zlouporabe lijekova zadire u sve dobne skupine. Nitko ne bi trebao misliti da se radi samo o problemu mladih, ili bogatih. Taj se problem pojavljuje u svim demografskim skupinama."

Hanna Leos je završila u zatvoru kad je uhvaćena da sama sebi piše recepte. Ali, danas je živa i oporavlja se od svoje ovisnosti. Za razliku od nje, Rich Perry je umro od prevelike količine kontroliranih lijekova kad mu je bila 21 godina. Njegova je ovisnost počela u srednjoj školi.

Perryjevi roditelji, Karen i Rich Perry, podržavaju plan administracije za smanjenje zlouporabe kontroliranih lijekova. "Nismo uopće bili svjesni problema jer se Rich ponašao kao bilo koje normalno dijete. Dobivao je dobre ocjene. Takmičio se u ekipi golfa. Bio je baš kao i svako drugo dijete," kaže njegov otac.

Ovisnost njihovog sina nije stala na lijekovima na recepte. Koristio je i heroin, koji je jeftiniji od lijekova protiv bolova, poput Oxycontina. Roditelji su ga stavili u program odvikavanja, ali ovisnost je bolest u kojoj je relaps gotovo redovita pojava.

"Ali, svaki put, kad odu na liječenje, bolje shvate znakove relapsa i kako ih spriječiti. Naravno, uvijek postoji i rizik da neće preživjeti do slijedećeg liječenja. Moj sin nije," kaže Karen Perry.

Karen i Rich Perry su osnovali radnu skupinu s ciljem sprečavanja da druge obitelji izgube svog voljenog člana zbog slučajnog predoziranja kontroliranim lijekovima.

XS
SM
MD
LG