Linkovi

Biden, sindikati, direktori željeznica bore se za dogovor dok se približava zatvaranje


Dužnosnici Bidenove administracije bili su domaćini razgovora o ugovorima o radu kasno u srijedu kako bi spriječili potencijalno zatvaranje željeznice koje bi moglo poremetiti isporuke tereta i ometati opskrbu hranom i gorivom, ali jedan mali sindikat odbio je dogovor.

Amtrak je otkazao sva putovanja putnika na velike udaljenosti.

Željeznice, uključujući Union Pacific, Berkshire Hathaway BNSF i Norfolk Southern imaju rok do petka u ponoć da postignu dogovore s tri sindikata koji zastupaju oko 60.000 radnika prije obustave rada koja će utjecati na dostavu tereta i Amtrak.

Pregovori između sindikata i željeznica, koji su započeli u 9 sati, trajali su više od 12 sati kasnije u sjedištu američkog Ministarstva rada u Washingtonu.

Razgovore nadzire ministar rada Marty Walsh, uz doprinos drugih američkih dužnosnika. Stranke su naručile talijansku hranu za večeru u srijedu kako bi nastavili razgovore.

"Svi će se morati malo pomaknuti kako bi sklopili posao", rekao je Buttigieg novinarima na marginama sajma automobila u Detroitu.

Sindikat koji predstavlja oko 4900 strojara, mehaničara i osoblja za održavanje rekao je u srijedu da su njegovi članovi glasali za odbacivanje okvirnog sporazuma.

Željeznički radnici tri godine nisu dobili povišicu zbog spora oko ugovora, dok su željezničke kompanije zabilježile snažnu dobit.

U trenutnim pregovorima, industrija je ponudila godišnje povećanje plaća od 2020. do 2024., jednako ukupnom povećanju od 24%. Tri od 12 sindikata, koji predstavljaju oko polovicu od 115.000 radnika koji su pogođeni pregovorima, traže bolje uvjete rada.

Dva od tih 12 sindikata, koji predstavljaju više od 11.000 radnika, ratificirali su sporazume, rekao je u srijedu Nacionalni odbor konferencije prijevoznika (NCCC), koji pregovara u ime željeznica.

Sindikati uživaju val potpore javnosti i radnika nakon pandemije, kada su "bitni" zaposlenici riskirali izloženost COVID-19 kako bi održali promet robe, a poslodavci ubrali pozamašnu zaradu, kažu radnici i korporativni stručnjaci.

Zaustavljanje bi moglo zamrznuti gotovo 30% teretnih pošiljki u SAD-u, potaknuti inflaciju, koštati američko gospodarstvo čak 2 milijarde dolara dnevno i pokrenuti kaskadu prometnih problema koji utječu na američki energetski, poljoprivredni, proizvodni i maloprodajni sektor.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je novinarima na Air Forceu One da bi zatvaranje teretnog željezničkog sistema bilo "neprihvatljiv ishod za naše gospodarstvo, a američki narod i sve strane moraju raditi na tome da to izbjegnu".

VISOKI ULOZI ZA BIDENA

Administracija predsjednika Joea Bidena počela je izrađivati planove za nepredviđene situacije kako bi osigurala isporuke kritične robe u slučaju gašenja.

Ulozi su visoki za Bidena, koji je obećao obuzdati sve veće potrošačke troškove uoči izbora u novembru koji će odrediti hoće li njegovi kolege demokrati zadržati kontrolu nad Kongresom.

"Ukoliko uskoro ne postignu napredak, željeznički radnici će štrajkati ovog petka. Ako ne mislite da će to imati negativan učinak na naše gospodarstvo... razmislite ponovno", rekao je američki senator John Cornyn, republikanski i Bidenov kritičar .

Senator Bernie Sanders kasno u srijedu usprotivio se pokušaju republikanaca da jednoglasno odobre zakon za sprječavanje štrajka željeznica, ističući dobit koju je ostvarila željeznička industrija.

Željeznice i sindikati mogu se složiti da ostanu za pregovaračkim stolom ili bi američki Kongres pod vodstvom demokrata mogao intervenirati produženjem pregovora ili uspostavljanjem uvjeta nagodbe.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi rekla je da nije jasno hoće li Kongres uskočiti, ističući da je glavni problem nedostatak bolovanja za radnike.

Amtrak, koji koristi tračnice koje održavaju teretne željeznice, rekao je da će otkazati sva putovanja na velike udaljenosti u četvrtak i neke dodatne vozove koje podupire država.

Željeznička čvorišta u Chicagu i Dallasu već su bila zakrčena i patila su od nedostatka opreme prije obračuna za ugovore. Ta uska grla zadržavaju teret u morskim lukama SAD-a čak i po mjesec dana. A kada teret stigne do željezničkih čvorišta na lokacijama kao što su Chicago, Dallas, Kansas City i Memphis, Tennessee, može stajati još mjesec dana ili duže.

Firma za dostavu paketa United Parcel Service , jedan od najvećih kupaca željeznice u SAD-u, i američke morske luke rekli su da rade na planovima za nepredviđene situacije.

U međuvremenu, vlasnici tvornica zabrinuti su zbog strojeva koji ne rade, dok se proizvođači automobila brinu da bi zatvaranje moglo produžiti vrijeme čekanja kupaca vozila. Drugdje, prehrambene i energetske firme upozoravaju da bi dodatni prekidi usluga mogli dovesti do još oštrijih skokova cijena.

XS
SM
MD
LG