Linkovi

Preokrenuvši Trumpove odluke SAD vraćaju zdravstvenu zaštitu za transrodne osobe


Marš jednakosti za jedinstvo i ponos pored Bijele kuće, 11. juna 2017.
Marš jednakosti za jedinstvo i ponos pored Bijele kuće, 11. juna 2017.

SAD će zaštititi homoseksualce i transrodne osobe od spolne diskriminacije u zdravstvu, objavila je u ponedjeljak administracija Bidena, preokrenuvši politiku iz Trumpove ere kojom se nastojalo suziti opseg zakonskih prava u osjetljivim situacijama koje uključuju medicinsku skrb.

Akcija Ministarstva zdravstva i socijalnih usluga potvrđuje da savezni zakoni koji zabranjuju spolnu diskriminaciju u zdravstvenoj zaštiti također štite homoseksualce i transrodne osobe. Trumpova administracija definirala je "spol" kao dodijeljen pri rođenju, čime je transrodne osobe isključila iz zakonske zaštite.

"Strah od diskriminacije može odvesti pojedince da se odreknu skrbi, što može imati ozbiljne negativne zdravstvene posljedice", rekao je u izjavi tajnik HHS-a Xavier Becerra. "Svako - uključujući LGBTQ osobe - trebao bi imati pristup zdravstvenoj zaštiti, bez diskriminacije ili uplitanja, i tačka."

Becerra je rekao da će politika administracije Bidena dovesti HHS u sklad sa značajnom odlukom Vrhovnog suda prošle godine u slučaju diskriminacije na radnom mjestu, kojim je utvrđeno da savezni zakoni protiv spolne diskriminacije na poslu također štite homoseksualce i transrodne osobe.

Unatoč toj presudi, Trumpova administracija pokušala je suziti zakonsku zaštitu od diskriminacije u zdravstvu, izdajući pravila koja su usko definirala "spol" kao biološki spol. Savezni sudac blokirao je da ta pravila stupe na snagu, iako su dužnosnici Trumpove administracije tvrdili da je diskriminacija u zdravstvu kao pravno pitanje odvojeno od slučaja zapošljavanja o kojem je odlučio Vrhovni sud.

Akcija u ponedjeljak znači da će Ured za građanska prava HHS-a ponovno istražiti pritužbe na spolnu diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Bolnice, klinike i drugi pružatelji lijekova mogu se suočiti s vladinim sankcijama zbog kršenja zakona.

Akcija Bidenove administracije u osnovi obnavlja politiku uspostavljenu tokom Obaminih godina. Zakon o pristupačnoj njezi obuhvaćao je zabranu spolne diskriminacije u zdravstvenoj zaštiti, a Obamina administracija protumačila je da se to odnosi i na homoseksualne i transrodne osobe. Oslanjalo se na široko razumijevanje spola oblikovanog unutarnjim osjećajem osobe da je muško, žensko, ili niti jedno ili drugo.

Iza spora oko prava za transrodne osobe posebno stoji medicinski priznato stanje koje se naziva "rodna disforija" - nelagoda ili nevolja uzrokovana neskladom između spola koji osoba identificira i spola dodijeljenog pri rođenju. Posljedice mogu uključivati ozbiljnu depresiju. Liječenje može varirati od operacije potvrde spola i hormona do ljudi koji mijenjaju svoj vanjski izgled usvajanjem druge frizure ili odjeće.

Medicinske skupine i organizacije za građanska prava općenito podržavaju širu pravnu zaštitu homoseksualaca i transrodnih osoba, dok su socijalni i vjerski konzervativci nastojali suziti njihov opseg.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG