Linkovi

Nakon izglasavanja reforme zdravstva, desetak demokrata prijavilo prijetnje; vandalizam


U unutrašnjosti zemlje, dogodila su se barem četiri kaznena djela vandalizma na uredskim prostorijama pojedinih zastupnika iz Demokratske stranke.

Više listova donosi vijest Associated Pressa o policijskoj istrazi nakon što je oko deset demokratskih kongresnika primilo anonimne prijetnje, očito vezane s nedavnim izglasavanjem reforme zdravstva. U unutrašnjosti zemlje, dogodila su se barem četiri kaznena djela vandalizma na uredskim prostorijama pojedinih zastupnika iz Demokratske stranke. Jednom je bio presječen dovod plina u obiteljsku kuću, neki su primili prijeteće e-mail poruke i faksove, a neki – bijeli prah u poštanskoj omotnici. Kako navodi Associated Press, jučer su ove prijetnje kao i incidente vandalizma osudili na Capitol Hillu svi – i demokrati i republikanci.

No, tu slaganje prestaje. Demokrati tvrde da su republikanci presporo reagirali, a republikanci tvrde da demokrati iskorištavaju izolirane incidente u političke svrhe - piše New York Times. Čelnik republikanske manjine u zastupničkom domu John Boehner izjavio je da nasilje i prijetnje nisu prihvatljiv način izražavanja protivljenja reformi zdravstva. On je pozvao protivnike reforme da svoje nezadovoljstvo iskažu na – kako je rekao – pozitivan način, političkim organiziranjem, mobilizacijom glasača i glasanjem na izborima. Republikanski član Zastupničkog doma iz Indiane, Mike Pence, rekao je da 'američki građani ne žele da država preuzme zdravstvo, međutim' – dodao je – 'protivljenje reformi predsjednika Obame ne može biti opravdanje za rasizam i vandalsko ponašanje.' Nekoliko je republikanskih političara međutim okrivilo i medije za preuveličavanje navodnog post-reformskog nasilja – piše newyorški dnevnik.

List Miami Herald piše da je jedan od republikanskih čelnika u Zastupničkom domu, Eric Cantor iz Virginije, također prijavio incident vezan uz njegov područni ured u Richmondu. Na zgradu u kojoj se nalazi Cantorov ured netko je, kako se čini, preksinoć ispalio jedan hitac. Demokrati u Kongresu jučer nisu željeli za nasilje kriviti svoje republikanske kolege osobno, no njihova čelnica Nancy Pelosi spomenula je 'težinu izgovorene riječi' – piše list s Floride. Neoprezna demonizacija političkog protivnika očito može isprovocirati prijetnje i nasilje. Naime, u posljednjih godinu dana, dok se u Kongresu ali i širom zemlje, žustro raspravljalo o Obaminoj reformi zdravstva, njezini su pristaše često bili nazivani 'komunisti' ili 'socijalisti', ili pak 'pristaše eutanazije' kojoj bi bili podvrgnuti građani starije dobi – ako se reforma izglasa, podsjeća list iz Miamija.

XS
SM
MD
LG