Linkovi

Nakon reforme zdravstva, ugroženi drugi Obamini prioriteti?


Predsjednik Obama kontaktirao je više od dvadeset demokratskih kongresnika, kako bi ih uvjerio u potrebu izglasavanja reforme zdravstva
Predsjednik Obama kontaktirao je više od dvadeset demokratskih kongresnika, kako bi ih uvjerio u potrebu izglasavanja reforme zdravstva

Robert Gibbs: 'Reforma financija, reforma financiranja izbora, poticanje ekonomije, imigracija i energetika – o svim tim temama predsjednik će pokušati surađivati i s demokratima i s republikancima. Razgovarat će sa svima koji žele na pozitivan način pridonijeti rješavanju ovih pitanja'.

Nakon što je Kongres usvojio reformu zdravstva, predsjednik Barack Obama potpisao je ovaj prijedlog u zakon. Nakon toga, odlazi na kraću turneju po zemlji, na kojoj će građanima još jednom objasniti koristi reforme. Za to vrijeme, na Capitol Hillu, republikanci navješćuju da će pokušati blokirati implementaciju reforme, ili barem nekih njezinih dijelova.

Čak i prije usvajanja reforme zdravstva, Bijela je kuća naglašavala da predsjednik Obama namjerava odmah nastaviti s drugim važnim zakonskim inicijativama. Primjerice, mijenjanjem bankovno-financijskog sektora, o čemu je nedavno govorio glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs: "Građani, glasači, ne prihvaćaju logiku prema kojoj zbog toga što smo se u ožujku prepirali o zdravstvu, da zbog toga u rujnu ne možemo uvesti promjene na Wall Streetu."

Predsjednik je jučer potpisao zakon o reformi zdravstva. Bez obzira na to, Senat Sjedinjenih Država će možda razmotriti neke revizije tog zakona. U nekoliko saveznih država, protiv reforme zdravstva pokrenuto je više parnica, od strane lokalnih vlasti koje joj se opiru. Republikanska stranka pokrenula je značajnu propagandnu kampanju protiv reforme kojoj je cilj spriječiti rast popularnosti predsjednika Obame. Predsjednik inače sutra, u četvrtak, odlazi u Iowu, gdje počinje svoju vlastitu promidžbenu kampanju kojoj je cilj još jednom informirati građane o tome što reforma zdravstva nosi.

Reforma zdravstva produbila je razlike među dvije glavne američke stranke, a atmosfera u Washingtonu postala je užarenija. Hoće li predsjednik moći ostvariti svoje druge ciljeve – upitali su novinari glasnogovornika Bijele kuće Roberta Gibbsa. "Reforma financija, reforma financiranja izbora, poticanje ekonomije, imigracija i energetika – o svim tim temama predsjednik će pokušati surađivati i s demokratima i s republikancima. Razgovarat će sa svima koji žele na pozitivan način pridonijeti rješavanju ovih pitanja" - rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

O reformi zdravstva u Kongresu se debatiralo više od godinu dana. Republikanci su često kritizirali predsjednika Obamu zbog toga što je naglasak stavio na zdravstvo. Prema njima, u jeku ekonomske krize, najvažnije je bilo pokrenuti gospodarski razvoj i otvarati radna mjesta.

Bijela kuća inače već više tjedana poduzima napore da javnosti objasni kako je dosadašnja vladina politika koristila građanima. Dopredsjednik Joe Biden je na jednom nedavnom skupu govorio o tome kako je smanjenje poreza, koje je inicirala Obamina administracija, pogodovalo srednjoj klasi: "Za predsjednika i za mene, za sve nas u Bijeloj kući, to je bio jedan od glavnih ciljeva, od prvog dana. Cilj nam nije bio samo to da se pokrene ekonomija, što je samo po sebi razumljivo, već i to da se učvrsti položaj srednje klase."

Međutim, oporbeni republikanci kritiziraju – kako kažu - aroganciju Bijele kuće i Demokratske stranke. Naime, reforma zdravstva bila je izrazito popularna prije godinu dana, no kako je stranačka debata odmicala – podrška reformi u javnosti je slabila. Pred usvajanje reforme, njoj se protivilo više Amerikanaca nego što ju je podržavalo. Upitan što se može zaključiti nakon dugotrajne kongresne bitke o reformi zdravstva, glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs je rekao – pokazalo se da je predsjednik Obama spreman donositi teške odluke te da je uporan kada je u pitanju njihova provedba.

XS
SM
MD
LG