Linkovi

SAD: Zaustavljanje iranskog snabdijevanja Huta je "najznačajnije" za bezbjednost na Crvenom moru


Arhiv - Brod za prevoz rasutog tereta u teretnoj luci Šimizu, u Japanu, 6. jula 2023.
Arhiv - Brod za prevoz rasutog tereta u teretnoj luci Šimizu, u Japanu, 6. jula 2023.

Dok se napadi Huta koje podržava Iran nastavljaju u Crvenom moru, komandant zadužen za američke vojne operacije na Bliskom istoku rekao je da SAD treba da spriječe Iran da militantima obezbjeđuje oružje.

"Najvažnije je ukinuti njihovu sposobnost da se snabdijevaju od Irana. Huti ne grade. Oni sve to sastavljaju i sklapaju, ali ne prave inercijalne navigacione sisteme. Ne prave motore za balističke rakete srednjeg dometa", rekao je u srijedu članovima Komiteta za oružane snage Senata SAD, general Erik Kurilla, načelnik Centralne komande SAD.

Američka i britanska vojska pokrenule su više kombinovanih operacija protiv postrojenja za izradu oružja, radara i lansirnih pozicija u oblastima Jemena pod kontrolom Huta. SAD su također nastavile skoro svakodnevne napade kako bi uništile oružje koje je spremno za lansiranje i oborile lansirano oružje Huta, uključujući napade u srijedu uveče protiv dijve bespilotne letjelice Huta.

Protivbrodska balistička raketa lansirana ranije u srijedu sa teritorije koju kontrolišu Huti u Jemenu ubila je tri člana posade broda za prevoz tereta "True Confidence" u Adenskom zalivu, koji je plovio pod zastavom Barbadosa, u vlasništvu Liberije, navodi CentKom u saopštenju.

Bio je to prvi udar hutskih militanata, koje podržava Iran, u kojem je bilo ljudskih žrtava, od početka napada na međunarodne brodske puteve sredinom novembra.

Više desetina komercijalnih brodova je za to vrijeme pogođeno bespilotnim letjelicama ili projektilima Huta. Među tim brodovima je bio i brod koji je nosio pomoć - žito za Jemen - kao i najmanje jedan brod sa teretom za Iran. Jedan brod koji je prevozio đubrivo potonuo je tokom vikenda nakon što je oštećen u napadu Huta prošlog mjeseca.

Huti su u utorak gađali razarač američke mornarice "USS Carney", koji je oborio bespilotne letelice sa bombama i jednu protivbrodsku balističku raketu, naveli su iz Centralne komande.

Neki senatori su u sredu izrazili želju za snažnijom akcijom protiv Irana, snabdijevača Huta oružjem, finansijskim sredstvima i obavještajnim podacima potrebnim za napad na brodove.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG