Linkovi

"Kao pakao": Požari ponovo bjesne na američkom zapadu


Vatrogasac gasi požar u gradu Laguna Niguel u Kaliforniji
Vatrogasac gasi požar u gradu Laguna Niguel u Kaliforniji

Požari na američkom zapadu se ove godine počeli da se ranije brzo šire - od brda u Kaliforniji gdje su zapaljene luksuzne kuće vrijedne više miliona dolara do udaljenih planina u Nju Meksiku, sprženih u ogromnom plamenu koji gori već mjesec dana.

Dva mjesta su drugačija, ali su uzroci isti: požari, koje rasplamsava vjetar, zahvatili su rastinje isušeno u dugogodišnjoj suši, pogoršanoj klimatskim promjenama.

Nezaustavljivi šumski požar u sjevernom dijelu Nju Meksika zahvatio je u četvrtak gustu šumu, dok su vatrogasci u priobalnoj zajednici Laguna Niguel u Kaliforniji gasili ostatke 20 velikih kuća koje su brzo izgorjele, dok su stanovnici bili primorani da se hitno evakuišu.

"Nebo, sve je bilo narandžasto. Izgledalo je kao pakao, zbog čega smo odmah uskočili u automobil. Moja kćerka je rekla: gorimo. Po njoj su bile varnice, morali smo da ih gasimo", ispričao je Sasan Darijan koji je pobjegao sa kćerkom i ocem, dok je oko njih gorio požar.

Širom zemlje, do sada je ove godine izgorjelo više od 5.180 kvadratnih kilometara - najviše u ovom trenutku od 2018. godine, pokazuju podaci Nacionalnog centra za požare. Prognoze za ostatak proljeća za zapadni dio SAD takođe su sumorne, s obzirom na to da suša i toplije vrijeme, uzrokovani klimatskim promjenama, pogoršavaju opasnost od šumskih požara.

Vatrogasci gase požar u Laguni Niguel u Kaliforniji (Foto: AP, Marcio J. Sanchez)
Vatrogasci gase požar u Laguni Niguel u Kaliforniji (Foto: AP, Marcio J. Sanchez)

“Svi znamo da je zaista rano za sezonu požara i zaprepašteni smo zbog svega što smo do sada preživjeli", kaže Dejvid Bejl, koji predvodi napore da se ugasi požar u Nju Meksku, trenutno najveći u SAD.

Vatrogasne službe navode da proteklih dana nisu mogle mnogo da urade da zaustave plamen koji se brzo širio u suhim šumama. Požar sada gori na površini od 1.048 kvadratnih kilometara - što je područje veće od grada Dalasa u Teksasu.

Vatrogasci su u četvrtak uspijevali da kontrolišu požar duž planinskih padina između Santa Fea i Taosa, zahvaljujući pomoći iz vazduha. Međutim, šef vatrogasnih operacija Tod Ejbel rekao je da je na nekim mjestima, gdje je bio snažan vetar "izgledalo kao da koristite fen".

Brajan Fenesi, šef vatrogasne službe okruga Orindž u Kaliforniji, rekao je da čak i mali požari, koji su nekada mogli lako da se suzbiju, sada predstavljaju ekstremnu prijetnju po živote i imovinu zbog klimatskih promjena.

Savršen primjer za to je bio u srijedu popodne kada je snažan vjetar sa mora rasplamsao plamen, možda izazvan elektro opremom, uz jedan kanjon i brzo zapalio velike kuće. Izgorjelo je relativno malo područje - 81. hektar - ali je pričinjena ogromna šteta.

Među uništenom imovinom je i imanje koje se prodavalo za gotovo 10 miliona dolara, sa bibliotekom na dva nivoa, saunom i bazenom.

Požari u Laguni Niguel u Kaliforniji (Foto: AP, Marcio J. Sanchez)
Požari u Laguni Niguel u Kaliforniji (Foto: AP, Marcio J. Sanchez)

Međutim, na mnogim drugim domovima nije bilo štete. Dva vatrogasca su hospitalizovana. Uzrok požara je pod istragom.

U Nju Meksiku, očekuje se da niska vlažnost vazduha i suho rastinje nastave da podstiču širenje požara, navode zvaničnici.

Stanovnici u četiri okruga istočno i sjeveroistočno od Santa Fea su pod raznim naredbama za evakuaciju i upozorenjima, a zvaničnici očekuju da požar nastavi da se širi istočno od Taosa, kroz manje naseljena područja, oko 64 kilometra južno od granice sa Koloradom.

Do sada je izgorjelo više od 170 domova, ali vlasti ističu da se očekuje da će taj broj znatno da raste.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG