Linkovi

Američki senatori ponovo predstavljaju značajni zakon o zaštiti medija


Kupola američkog Kapitola na Capitol Hillu, 12. juna 2019.
Kupola američkog Kapitola na Capitol Hillu, 12. juna 2019.

Dvostranačka grupa senatora u srijedu je ponovo predstavila značajan savezni zakon koji bi novinarima pružio veću zaštitu.

Američki senatori Ron Wyden, Mike Lee i Richard Durbin ponovo su predstavili nacrt zakona, koji je poznat kao Zakon o zaštiti novinara od eksploatativnog državnog špijuniranja, ili Zakon o štampi.

Nacrt zakona je prethodno izbačen iz američkog zakona o potrošnji za 2023. godinu u decembru.

Zakoni štite novinare od toga da ih vlada prisiljava da otkriju informacije kao što su identiteti izvora.

Gotovo svaka američka država i Distrikt Kolumbija imaju ili zakon o zaštiti ili sudsko priznanje kvalifikovane privilegije za izvore. Uprkos tome, nema saveznog zakona.

FILE - Sen. Ron Wyden at a Senate Finance Committee hearing on Capitol Hill in Washington, June 30, 2020.
FILE - Sen. Ron Wyden at a Senate Finance Committee hearing on Capitol Hill in Washington, June 30, 2020.

"Špijuniranje novinara kako bi se saznao identitet njihovih izvora je prst u oko Prvom amandmanu", rekao je Wyden, demokrata iz Oregona, u izjavi. "Nepotreban nadzor novinara otežava kažnjavanje prevara i zloupotreba, plašenjem izvora i novinara koji su neophodni za dobro funkcioniranje demokracije."

"Naše dvostranačko zakonodavstvo stvara snažnu zaštitu za novinare, sa izuzecima zdravog razuma za slučajeve kada su vladi zaista potrebne informacije odmah", dodao je Wyden.

Nacrt zakona bi zaštitio zapise o komunikaciji novinara od vlade, uz ograničene izuzetke za terorizam i prijetnju neminovnim nasiljem, navodi se u saopštenju.

FILE - Sen. Mike Lee, R-Utah, speaks on Capitol Hill in Washington, Nov. 10, 2020.
FILE - Sen. Mike Lee, R-Utah, speaks on Capitol Hill in Washington, Nov. 10, 2020.

"U svijetu u kojem su informacije moć, uloga novinara kao tragača za istinom i čuvara ne može se potcijeniti", rekao je Li, republikanac iz Jute, u izjavi. "Moramo iskoristiti ovu priliku i osigurati da ostane nesalomiva snaga u svojoj potrazi za istinom."

Predstavnici Kevin Kiley i Jamie Raskin trebali bi uvesti propratne propise u Zastupnički dom. Prijedlog zakona je jednoglasno usvojen u Domu na prethodnom Kongresu.

"Naš Ustav predviđa da nijedan zakon ne smije ograničiti slobodu štampe i inspiriše nas da zaštitimo novinare od prekoračenja vlade i zloupotrebe ovlaštenja sudskog poziva", rekao je Raskin, demokrata iz Marylanda, u izjavi. "Naš dvostranački Zakon o štampi potvrđuje obećanje novinarske slobode."

Najbliže usvajanju zakona o PRESS-u bilo je u decembru kada je uključen u omnibus zakon o potrošnji, ali zabrinutost senatora Toma Cottona zbog potencijalnog curenja informacija koja ugrožava nacionalnu sigurnost dovela je do sklanjanja zakona.

"Izvori se neće javiti ako su zabrinuti da će im policija zbog toga pokucati na vrata", rekao je za Glas Amerike u januaru Gabe Rottman, direktor projekta za tehnologiju i slobodu medija u Komitetu novinara za slobodu štampe, nakon što je Zakon o štampi izbačen iz omnibusa zakona. "Ako ne možete osigurati povjerljivost izvora, onda gubite ključne priče u javnom interesu."

"To je cijela poenta iza zakona o saveznom štitu", dodao je.

Grupe za slobodu medija i slobodno izražavanje pozdravile su ponovno uvođenje Zakona o štampi.

"Mogućnost novinara da slobodno izvještavaju bez straha od odmazde ključna je za osiguravanje informisane javnosti, borbu protiv dezinformacija i zaštitu od represivnog upravljanja", rekla je u saopćenju Nadine Farid Johnson, direktorica grupe za slobodno izražavanje PEN America.

XS
SM
MD
LG