Linkovi

Američki muslimanski vjerski lideri zabrinuti zbog napada na džamije


Yusuf Abdulle, stoji, direktor Islamske asocijacije Sjeverne Amerike, moli se sa subraćom muslimanima u Islamskom centru Abubakar As-Saddique u Minneapolisu, Minnesota, 12. maja 2022.
Yusuf Abdulle, stoji, direktor Islamske asocijacije Sjeverne Amerike, moli se sa subraćom muslimanima u Islamskom centru Abubakar As-Saddique u Minneapolisu, Minnesota, 12. maja 2022.

Nedavni napadi na džamije u Minneapolisu, u američkoj državi Minnesota na srednjem zapadu, povećali su zabrinutost somalijskih američkih imama, upravitelja džamija i društvenih aktivista za sigurnost njihovih džemata.

Požari su podmetnuti u Islamskom centru Masjid Omar 23. aprila i džamiji Masjid Al-Rahma 24. aprila, saopštila je policija Minneapolisa. Lokacije su blizu jedna drugoj.

Jaylani Hussein, izvršni direktor Vijeća za američko-islamske odnose Minnesote, bio je u džamiji Masjid Al-Rahma kada je neko zapalio treći sprat.

“Bio sam u džamiji, sastajao se sa imamom u vezi sigurnosti njegovog džemata, kada sam čuo da neko viče: ‘Požar. Požar”, rekao je Husein nedavno za Glas Amerike. “Hvala Allahu, niko nije povrijeđen.”

On je dodao da je više od 40 djece koja su bila u obdaništu džamije bezbjedno evakuisano.

Husein je bio uključen u borbu američko-muslimanske zajednice protiv napada iz mržnje, ali je rekao da je ovo prvi put da je svjedočio jednom.

“Nisam mogao vjerovati svojim očima, bio sam šokiran i zbunjen što sam svjedok jedne od stvari koje sam dokumentirao dugi niz godina”, rekao je Husein. “Primali smo prijeteće pozive i poruke, ali ovo je bio prvi put da sam tome praktično svjedočio.”

Vlasti su 29. aprila uhapsile Jackie Rahm Littlea pod državnom optužbom za podmetanje požara drugog stepena u vezi sa požarom 24. aprila u džamiji Masjid Al-Rahma.

Little je u četvrtak optužen po saveznim optužbama za palež i oštećenje vjerske imovine, dok istražitelji istražuju niz zločina usmjerenih na muslimane i Amerikance iz Somalije, izvještava Associated Press.

Vlasti također istražuju LIttlea kao osumnjičenog za požar koji je oštetio Islamski centar Masjid Omar 23. aprila, kao i za januarski vandalski napad na ured američkog predstavnika Ilhana Omara u Minneapolisu, između ostalih zločina, rekao je američki tužilac Andy Luger na vijestima konferencija prošle sedmice.

Imam Yusuf Abdulle, izvršni direktor Islamske asocijacije Sjeverne Amerike (IANA), koja upravlja s više od 40 džamija širom Amerike, rekao je da strahuje da bi nastavak ovakvih paljevina mogao ugroziti živote muslimanskih džemata u Americi.

“Osim bombardovanja Islamskog centra Dar al-Farooq (DAF) 5. avgusta 2017. u Bloomingtonu, Minnesota, muslimani i njihovi vjerski centri svjedoci su verbalnih napada i antimuslimanske političke retorike, manjih vandalskih djela i prskanja -naslikani antimuslimanski grafiti. Ali čini se da su ovi najnoviji napadi podmetnutih požarima nove poruke da opasnost raste”, rekao je Abdulle za Glas Amerike.

Posljednji napadi također su uslijedili nekoliko sedmica nakon što je gradonačelnik Minneapolisa Jacob Frey zvanično potpisao uredbu koja dozvoljava džamijama širom grada da emituju ezan pet puta dnevno, na zahtjev zajednice i imama.

Minneapolis: Dozvoljen ezan pet puta dnevno
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

U intervjuu za VOA, bivši direktor IANA-e Sh. Hassan Dhooye je rekao da misli da su oni koji stoje iza napada na džamije bili nezadovoljni zakonom.

“Znate, prvi put je jedan grad u Americi dozvolio svojoj muslimanskoj zajednici da emituje ezan. Za nas je to bila historija, a za one protiv nas je to bio bijes. Mislim da bi najnoviji napadi mogli biti odgovor na to”, rekao je Dhooye.

Strah s imamima dijeli i Yusuf Mohamed Omar, direktor muslimanske koalicije ISAIAH, koja predstavlja preko 20 džamija u Americi.

„Pojačao se strah u srcima zajednice jer smatraju da su njihovi verski centri na meti“, rekao je Omar za Glas Amerike. “Mislim da je mali broj onih koji šire mržnju i strah, ali oni izvode više opakih akcija na različitim mjestima i u različito vrijeme kako bi poslali signal da ih je više i da su nezaustavljivi.”

Neposredno nakon napada na džamije, guverner Minnesote Tim Walz osudio je ta djela i izrazio podršku muslimanskoj zajednici na Twitteru.

„Ovdje u Minesoti, svako mora biti u mogućnosti da praktikuje svoju vjeru bez straha“, napisao je. “Članovima naše muslimanske zajednice – moje srce je danas s vama. Nećemo tolerisati akte nasilja prema našim prijateljima i komšijama.”

Mohamud Muse Hassan, somalijski lokalni aktivista, rekao je da je zajednica ohrabrena saradnjom i nivoom reakcije policije i gradskih vlasti.

Govoreći o gradonačelniku Freyu, šefu policije Minneapolisa Brianu O’Hari i guverneru Walzu, Hassan je za Glas Amerike rekao: “Svi su oni odmah odgovorili i podijelili svoju utjehu i zabrinutost s muslimanskom zajednicom. Imali su sastanke sa vjerskim vođama. Ovakvi odgovori nas ohrabruju.”

Ova priča je potekla iz programa Baklja VOA Somalije. Neke informacije za ovaj članak došle su iz Associated Pressa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG