Linkovi

SAD zabrinute zbog odnosa Mađarske i Rusije


Predsjednik Rusije Vladimir Putin tokom sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, pred početak Foruma Inicijative „Pojas i put”, u Pekingu, 17. oktobra 2023.
Predsjednik Rusije Vladimir Putin tokom sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, pred početak Foruma Inicijative „Pojas i put”, u Pekingu, 17. oktobra 2023.

Sjedinjene Države zabrinute su zbog odnosa Mađarske i Rusije i smatraju da je odluka premijera Viktora Orbana da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom „uznemirujuća”, saopštila je u petak Ambasada SAD u Budimpešti.

Orban je u utorak održao bilateralni sastanak sa Putinom na marginama foruma „Pojas i put” u Pekingu. On je jedini lider neke zemlje Evropske unije koji je prisustvovao forumu ili se sastao sa Putinom otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

„Sjedinjene Države su zabrinute zbog odnosa Mađarske i Rusije”, rekao je američki ambasador u Mađarskoj David Pressman u saopštenju.

Ranije ove nedelje, Pressman je u postu na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, rekao: „Lider Mađarske bira da stane uz čovjeka čije su snage odgovorne za zločine protiv čovječnosti u Ukrajini, i sam među našim saveznicima”.

Mađarska, koja je također članica NATO-a, usprotivila se mnogim inicijativama EU da podrži Ukrajinu u pružanju otpora moskovskim snagama i većinu svoje sirove nafte i gasa dobija od Rusije.

Orban je Putinu tokom sastanka u Pekingu rekao da Mađarska nikada nije željela da se suprotstavi Rusiji i da pokušava da spasi bilateralne kontakte.

Poslije Orbanovog sastanka, ambasadori zemalja NATO-a i Švedske, koji se nalaze u Budimpešti, okupili su se da razgovaraju o zabrinutosti zbog sve većeg približavanja Mađarske Moskvi, javio je Radio Slobodna Evropa.

Orbanov glavni politički pomoćnik Balaž Orban odbacio je kritike SAD u postu na društvenoj mreži X ranije ove nedjelje, rekavši da se Mađarska „zasitila licemjerja” američkog ambasadora.

Odnosi između Budimpešte i Washingtona su se pogoršali u posljednjih godinu dana zbog odugovlačenja Mađarske u vezi sa ratifikacijom pristupanja Švedske NATO-u.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG