Linkovi

SAD za učešće sportista Rusije na OI 2024. pod neutralnom zastavom


Maskota OI 2024. koje se održavaju u Parizu
Maskota OI 2024. koje se održavaju u Parizu

Sjedinjene Američke Države podržavaju učešće ruskih i bjeloruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, ali pod neutralnom zastavom, saopštila je u četvrtak, 2. februara Bijela kuća.

Ako sportisti budu pozvani na međunarodni sportski događaj kao što su Olimpijske igre, "mora biti potpuno jasno da oni ne predstavljaju Rusiju ili Bjelorusiju", rekla je portparolka Bijele kuće Karin Žan Pjer.

"Treba zabraniti upotrebu ruske i bjeloruske zastave, amblema ili himne", dodala je ona i podsjetila da su SAD podržale suspenziju sportskih tijela Rusije i Bjelorusije iz međunarodnih sportskih federacija.

Učešće ili ne ruskih i bjeloruskih sportista na igrama u Parizu 2024. godine predmet je rastuće debate, podsjeća agencija AP.

Ukrajina želi da se ruskim sportistima jednostavno zabrani učešće zbog invazije na tu zemlju, a taj zahtjev su podržale baltičke zemlje i Poljska.

Ruski olimpijski komitet, s druge strane, smatra da bi njegovi sportisti trebalo da učestvuju na Igrama bez ograničenja.

Međunarodni olimpijski komitet je nedavno predložio mapu puta za povratak sportista pod neutralnom zastavom, pod uslovom da "nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG