Linkovi

Vrhovni sud dozvolio djelimični uvid u Trumpove finansije


Zgrada Vrhovnog suda u Vašingtonu, 6, jul 2020 (Foto: AP/Patrick Semansky)
Zgrada Vrhovnog suda u Vašingtonu, 6, jul 2020 (Foto: AP/Patrick Semansky)

Američki Vrhovni sud zaključio je da tužilac iz Nujorka može da dobije finansijska dokumenta predsjednika Donalda Trumpa ali je spriječio - bar za sada - da Predstavnički dom Kongresa, u kome većinu imaju demokrate, dobije uvid u slična dokumenta. 

Obje presude sa 7 glasova "za" i 2 "protiv" napisao je konzervativni predsjedavajući sudija Džon Roberts. Jedna presuda znači da sudski nalog, upućen Trumpovoj dugogodišnjoj računovodstvenoj firmi Mazars LLP da preda različita finansijska dokumenta velikoj poroti u Njujorku, u okviru krivične istrage koja vodi protiv predsjednika, može da se sprovede.

Međutim, sud je zaobišao veliku odluku o tome da li odbori Predstavničkog doma takođe mogu da na osnovu sudskih naloga dođu do Trumpovih finansijskih dokumenata, što je kratkoročna pobjeda za Trumpa. Spor će se sada nastaviti na nižim sudovima.

U obje presude, Robertsu se pridružilo četvoro liberalnih sudija kao i dvojica konzervativnih sudija koje je Trump postavio u sudu - Bret Kavano i Nil Gorsuč.

Za razliku od ranijih predsjednika, Trump je odbio da objavi svoje poreske prijave i druga dokumenta koja bi pružila detalje o njegovom bogatstvu i aktivnostima njegove porodične kompanije "Trumpova organizacija".

Sadržaj tih dokumenata je ostao misterija, i u periodu dok se predsjednik bori za drugi mandat na izborima 3. novembra. Današnja presuda predstavlja još jednu prekretnicu u Trumpovom burnom predsjedničkom mandatu.

Odbori Predstavničkog doma izdali su naloge tražeći Trumpova finansijska dokumenta od firme Mazars LLP koja se godinama bavi njegovim računovodstvom, kao i dvije banke Deutche Bank i Capital One.

U okviru krivične istrage koju vodi kancelarija okružnog tužioca sa Menhetna Sajrusa Vensa, koji je demokrata, sudski nalozi su upućeni firmi Mazars da preda velikoj poroti u Njujorku dokumenta, uključujući Trumpove prijave poreza iz prethodnih deset godina.

Vensova kancelarija pokrenula je istragu Trumpa i njegove orgnaizacije 2018, poslije otkrića da je "kupio šutnju" dvije žene koje su iznijele tvrdnje da su imale afere sa predsjednikom u prošlosti - porno glumicu Stormi Danijels i bivšu Plejbojevu manekenku Karen Mekdugal. Trump i njegovi saradnici su demantovali da je predsjednik bio u vezi sa tim ženama.

U sporu oko naloga koje je tražio Predstavnički dom, Trump je iznio tvrdnju da Kongres nema validni razlog što traži njegova dokumenta, te da bi otkrivanje tih dokumenata kompromitovalo privatnost njegove porodice i omelo ga u sprovođenju dužnosti.

Što se tiče postupka koji se vodi u Njujorku, Trumpovi advokati su tvrdili da on, prema Ustavu, ima imunitet od svih krivičnih procedura dok je na položaju predsjednika. Takođe su se pozvali na smjernice Sekretarijata za pravosuđe da ne može da se podigne optužnica protiv aktuelnog predsjednika.

Na pretresima pred nižim sudom, Trumpovi advokati su otišli tako daleko da su tvrdili da predstavnici agencija za sprovođenje zakona nemaju ovlašćenje da vode istragu protiv Trumpa, čak i da je predsjednik ubio nekoga na Petoj aveniji u Njujorku.

Odbor Predstavničkog doma za nadzor vlade je u aprilu 2019. izdao obavezni nalog firmi Mazars tražeći dokumenta o porezima i druge finansijske informacije iz proteklih osam godina, poslije svedočenja Majkla Koena, Trumpovog bivšeg advokata. Koen je rekao da je Trump u finansijskim dokumentima između 2011. i 2013. godine "napuhao" vrijednost svoje imovine a u nekima umanjio određene iznose da bi smanjio plaćenje poreza na nekretnine.

Odbor za finansije u Predstavničkom domu ispituje moguće pranje novca u transakcijama i poslovima na tržištu nekretnina u koje je bio uključen Trump. A u odvojenoj istrazi, Odbor za obavještajna pitanja Predstavničkog doma ispituje da li je zbog takvih transakcija Trump bio podložan uticaju stranih državljana ili vlada.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG