Linkovi

Vrhovni sud presudio u korist "čirlidersice" u slučaju o slobodi govora


ARHIVA - Brandy Levy ispred svoje srednje škole u Mahanoj Sitiju u Pensilvaniji 4. aprila 2021. (Foto: Američka unija za građanske slobode)
ARHIVA - Brandy Levy ispred svoje srednje škole u Mahanoj Sitiju u Pensilvaniji 4. aprila 2021. (Foto: Američka unija za građanske slobode)

U slučaju koji je pratio veliki publicitet, Vrhovni sud presudio je u srijedu da škola ne može da reguliše veći dio govora svojih učenika van škole.

U presudi 8 prema 1, sud je naveo: "Dok državne škole možda imaju specijalni interes da regulišu deo govora svojih učenika van područja škole, posebni interesi koje je navela škola u ovom konkretnom slučaju nisu iznad interesa B.L. da se slobodno izražava."

Slučaj je nastao kada je bivša čirlidersica jedne srednje škole u Pensilvaniji, Brendi Livi, koja je jedne subote 2017. godine osula paljbu po svojoj školi na Snapchatu kada nije primljena u stariji tim navijačica. Koristeći nepristojan rječnik, izrazila je prezir prema školi, navijanju, sportu i "svemu".

Njena škola je procijenila da je prekršila pravila ponašanja i suspendovala je na godinu dana kao navijačicu školskog tima.

Sudija Stiven Brejer, koji je obrazložio odluku većine, rekao je, međutim, da škola može da interveniše u nekim slučajevima, kao kada je riječ o govoru koji sadrži zlostavljanje ili prijetnje nastavnicima ili učenicima.

Sudija Klarens Tomas se jedini nije složio sa većinom kolega.

Šta je stanovište škole

Školski okrug u kome je škola Mahanoj Eria koju je Livi pohađala, tvrdila je da su, sa širenjem tehnologije i učestalošću nastave na daljinu koju je donijela pandemija koronavirusa, granice između govora unutar škole i van škole zamaglile.

Roditelji Brendi Livi tražili su od škole da ukine suspenziju, ali kada je škola odbila, podigli su tužbu na saveznom nivou navodeći da je škola prekršila prava slobode govora njihove kćerke. Federalni sud u Pensilvaniji presudio je u korist roditelja kao i federalni apelacioni sud.

Američka unija za građanske slobode u Pensilvaniji je saopštila da učenici "imaju pravo da pronađu svoj glas da ne budu bespotrebno ušutkivani", dodajući da vlada "ne može da kažnjava govor zato što slušaoci smatraju da je uvredljiv ili neprijatan."

Livi, koja je sada studentkinja na koledžu, kaže da je uputila poruku na Snspchatu da se "isprazni", zato što je bila frustrirana što nije ušla u tim. "Bila sam 14-godišnje dijete koje je izražavalo osjećanja na društvenim mrežama, kao što to djeca rade", izjavila je Brendi, kako prenosi TV mreža NBC News.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG