Linkovi

SAD: Demokrate predlažu povećanje broja sudija Vrhovnog suda


Zgrada Vrhovnog suda u Vašingtonu
Zgrada Vrhovnog suda u Vašingtonu

Demokrate u Kongresu predstavniće zakonski prijedlog prema kojem bi se broj sudija Vrhovnog suda povećao sa 9 na 13, a cilj tog prijedloga je da se prevaziđe aktuelna konzervativna većina - zbog čega će se predlogu sigurno protiviti republikanci.

Senator Ed Marki i Džerold Nedler, Henk Džonson i Monder Džons iz Predstavničkog doma predstaviće detalje prijedloga na konferenciji u četvrtak.

Predsjednik Džo Bajden je ranije rekao da će biti oformljena dvostranačka komisija koja će proučiti potencijalno povećanje broja sudija Vrhovnog suda ili ograničenje njihovog mandata koji je trenutno doživotni.

Broj sudija Vrhovnog suda nije mijenjan od 1869, ali Kongres ima ovlaštenje da to uradi, što je i činio prije 1869.

Republikanci se protive povećanju broja sudija.

Neke demokrate i liberalni aktivisti kažu da je veći broj sudija potreban kako sadašnja konzervativna većina ne bi ugozila pravo na abortus, prava crnaca, dostupnost zdravstvene zaštite.

Bivši predsjednik SAD Donald Trump je imenovao troje konzervativnih sudija za vrijeme svog mandata, pa ih sada ukupno ima šest.

Demokrate optužuju republikance da su "ukrali" Vrhovni sud 2016. kada je tadašnji republikanski Senat odbio da raspravlja o prijedlogu Baraka Obame da na mjesto preminulog sudije Antonina Skalije bude izabran sudija Merik Garland. Republikanci su tada rekli da sudiju ne treba postavljati pred izbore, pa je to mjesto popunio Trump.

Ipak, i Trump je, pred izbore 2020. postavio sudiju Ejmi Koni Beret, koja je došla na mjesto preminule liberalne sudije Rut Bejder Ginzberg.

XS
SM
MD
LG