Linkovi

SAD: Vrhovni sud odbio zahtjev da blokira obaveznu vakcinaciju u Maine-u


Arhiva - Zdanje Vrhovnog suda u Vašingtonu.
Arhiva - Zdanje Vrhovnog suda u Vašingtonu.

Vrhovni sud odbacio je hitnu žalbu zdravstvenih radnika u Mejnu da se blokira uvođenje obavezne vakcinacije koje je stupilo na snagu u petak.

Trojica konzervativnih sudija istakla su svoja neslaganja. Država ne nudi vjersko izuzeće radnicima u bolnicama i staračkim domovima koji rizikuju da izgube posao ako nisu vakcinisani.

Samo Njujork i Roud Ajlend takođe imaju uvedenu obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike koji nemaju vjerska izuzeća. Oba slučaja su predmet borbi pred sudom, a sud je dozvolio radnicima u Njujorku da traže izuzeće zbog vjerskih ubeđenja dok sudski proces traje.

Kao što je tipično za hitne žalbe, Vrhovni sud nije obrazložio svoju odluku. Ali sudija Nil Gorsač je u iznošenju suprotnog mišljenja za sebe i dvojicu drugih konzervativaca rekao da bi pristao na zahtjev zdravstvenih radnika.

"Tamo gdje su mnoge druge države usvojile izuzeća na vjerskoj osnovi, Mejn je zacrtao drugačiji kurs", napisao je Gorsač. "Tamo, zdravstveni radnici koji su služili na prvoj liniji pandemije posljednjih 18 mjeseci sada bivaju otpušteni, a njihova praksa je zatvorena. Sve zbog pridržavanja svojih ustavom zaštićenih vjerskih uvjerenja. Njihov položaj je vrijedan naše pažnje.

Pridružili su mu se sudije Klarens Tomas i Semjuel Alito.

Sudija Ejmi Koni Baret napomenula je u kratkom saopštenju slažući se sa odlukom suda da se ne interveniše u slučaju u kom se od sudija traži da "odobre vanrednu pomoć" u slučaju koji je prvi te vrste. Pridružio joj se i kolega konzervativac, sudija Bret Kavano.

Pravni tim koji je pokušao da zaustavi obaveznu vacinaciju objavio je na Twitteru da su "zdravstveni radnici Mejna (bili) ostavljeni na hladnom".

Ali demokratska guvernerka Dženet Mils rekla je da je zadovoljna što je obaveza ispoštovana, rekavši da je imperativ da bolnice "preduzmu sve mjere predostrožnosti da zaštite svoje radnike i pacijente od ovog smrtonosnog virusa".

"Ovo pravilo štiti zdravstvene radnike, njihove pacijente i stabilnost našeg zdravstvenog sistema pred ovim opasnim virusom", rekla je ona u saopštenju. "Kao što je vakcinacija pobijedila velike boginje i kao što je vakcinacija pobijedila dečju paralizu, vakcinacija je način da se pobijedi Kovid 19".

Proces će se nastaviti na nižim sudovima.

Visoki sud je ranije odbio studente Univerziteta Indijana i nastavnike u Njujorku koji su se protivili vakcinaciji. I univerzitet, i grad dozvoljavaju ljudima da traže izuzeća na osnovu vjere. Sve sudije su vakcinisane.

Guverner je postavio zahtjev Mejna. Federalni sudija u Mejnu odbio je da prekine primenjivanje obaveze, zaključivši da je malo vjerovatno da će tužba uspjeti. Odluka od 13. oktobra izazvala je talas žalbi koje su po drugi put dospjele u Vrhovni sud.

Savjet za slobodu, koji je podnio tužbu, tvrdio je da zastupa više od 2.000 zdravstvenih radnika koji ne žele da budu primorani da budu vakcinisani.

Desetine zdravstvenih radnika odlučile su da daju otkaz, a bolnica u drugom po veličini gradu u Mejnu već je ograničila neke prijeme zbog "akutnog nedostatka" medicinskih sestara.

Međutim, većina zdravstvenih radnika se povinovala obavezi, a stanovnici Mejna generalno podržavaju vakcinaciju. Udruženje bolnica u Mejnu i druge zdravstvene grupe podržavaju ovaj zahtjev.

Sprovođenje obaveze počelo je istog dana kada je guverner objavio da je 80 odsto građana Mejna koji ispunjavaju uslove vakcinisano.

Mils je rekla da aplaudira onima koji su "zasukali rukave da urade ono što je ispravno za njih, njihove komšije i njihove zajednice".

XS
SM
MD
LG