Linkovi

Vrhovni sud SAD ograničio vladina ovlaštenja da suzbije emisije štetnih gasova


ARHIVA - Termoelektrana u Koloradu (Foto: AP/Rick Bowmer)
ARHIVA - Termoelektrana u Koloradu (Foto: AP/Rick Bowmer)

Američki Vrhovni sud u četvrtak je ograničio ovlaštenja federalne vlade da izdaje sveobuhvatne propise za smanjenje emisije ugljenika iz elektrana, što će podriti planove predsjednika Joe Bidena da rješava problem klimatskih promjena, prenosi agencija Reuters.

Presudom, koju je podržalo 6 konzervativnih sudija dok je 3 liberalnih bilo protiv, ograničeno je ovlaštenje vladine Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) da reguliše emisije štetnih gasova iz postojećih termoelektrana i gasnih elektrana, u okviru Zakona o čistom vazduhu. Bidenova administracija trenutno utvrđuje nove propise.

Presuda će vjerovatno imati posljedice van EPA, s obzirom na to da pokreće nova pravna pitanja o bilo kojim velikim odlukama federalnih agencija. Konzervativna većina u Vrhovnom sudu skeptična je u pogledu širokih regulatornih ovlaštenja federalne vlade.

Sudije su poništile presudu Apelacionog suda u prijestonici Washingtonu iz 2021. godine, kojom je ukinut propis o pristupačnoj čistoj energiji bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Propis, koji Bidenova administracija nije namjeravala da zadrži, ograničio bi odredbu Zakona o čistom vazduhu koja EPA-i daje ovlaštenja da reguliše emisije iz postojećih elektrana.

Presuda je zasnovana na pravnoj doktrini prema kojoj je potrebno eksplicitno odobrenje Kongresa za poteze od velikog značaja i društvenog uticaja. Sudije su u januaru na osnovu te teorije blokirale Bidenovu uredbu o obaveznoj vakcinaciji ili testiranju radnika većih kompanija.

Najnovija odluka Vrhovnog suda ograničiće sposobnost Agencije za životnu sredinu da izdaje propise za elektrane koji bi doveli do izmjena u energetskoj politici zemlje i okretanja ka obnovljivim izvorima energije.

Zbog toga, Bidenova administracija će biti ograničena u naporima da suzbije emisije iz elektrana - koje čine četvrtinu gasova koji izazivaju efekat staklene bašte u SAD.

Grupa američkih država u kojima vlast imaju republikanci, predvođena velikim proizvođačem uglja Zapadnom Virdžinijom, zatražila je od sudija da ograniče ovlaštenja EPA da reguliše emisije štetnih gasova iz postojećih elektrana. Tužbi su se pridružili i predstavnici industrije uglja.

Države, u kojima vlast imaju demokrate, i najveće kompanije za proizvodnju električne energije podržale su Bidenovu administraciju. Sjedinjene Države, koje zaostaju samo za Kinom po emisiji štetnih gasova, su jedan od ključnih igrača u naporima da se suzbiju klimatske promjene na globalnom nivou.

Propis, koji je Trump - veliki pristalica industrije uglja - predložio trebalo je da zamijeni Plan za čistu energiju bivšeg predsjednika Baraka Obame koji je predviđao veliko smanjenje emisije ugljenika iz elektrana. Vrhovni sud je blokirao primjenu Obaminog plana 2016. godine, ali nije odlučivao o tome da li je legalan.

Vrhovni sud je u četvrtak takođe presudio u korist predsjednika Bidena koji pokušava da ukine strogu imigracionu politiku svog prethodnika Trumpa, koja je primoravala desetine hiljada migranata da ostanu u Meksiku dok čekaju epilog sudskih procesa o njihovim zahtjevima za azil.

Petoro sudija je glasalo ZA, a četvoro protiv odluke o poništavanju presude federalnog apelacionog suda kojom se od Bidena tražilo da ponovo primjenjuje Trumpovu politiku "ostanka u Meksiku".

Trumpova administracija je usvojila tu mjeru 2018. godine da bi odgovorila na povećanje broja migranata duž američko-meksičke granice, i time izmijenila višedecenijsku imigracionu praksu. Sprječavala je određene migrante, među kojima i azilante koji su bježali iz svojih zemalja iz straha od krivičnog gonjenja, da uđu u SAD dok čekaju da se okonča imigracioni proces.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG