Linkovi

SAD vraćaju Iraku 17.000 opljačkanih artefakata


Mideast Iraq Vase
Mideast Iraq Vase

Sjedinjene Države će vratiti više od 17.000 drevnih artefakata opljačkanih i prokrijumčarenih iz Iraka nakon američke invazije 2003. godine, uključujući glinenu pločicu s dijelovima čuvenog "Epa o Gilgamešu" staru 3.500 godina.

Desetine hiljada artefakata i drugih predmeta različite starine nestalo je nakon invazije na Irak 2003. godine kada je zbačen predsjednik Sadam Husein.

Još mnogo više predmeta su prokrijumčarili ili uništili pripadnici militantne organizacije tzv. Islamska država, koja je u periodu od 2014. do 2017. godine držala jednu trećinu Iraka.

Američke vlasti koje rade na vraćanju artefakata nedavno su postigle dogovor s Bagdadom da vrate predmete oduzete od trgovaca i muzeja u SAD-u, saopštila su iračka ministarstva kulture i vanjskih poslova.

"Američka Vlada zaplijenila je neke od predmeta i poslala ih u iračku Ambasadu. Tablica s dijelovima 'Epa o Gilgamešu', koja je veoma značajna, bit će vraćena Iraku u narednih mjesec dana nakon okončanja pravne procedure", rekao je ministar kulture Hasan Nadim.

Američke vlasti zaplijenile su tablicu s dijelovima "Epa o Gilgamešu" 2019. godine nakon što je prokrijumčaren i prodat na aukciji dileru u Oklahomi i izložen u muzeju u Washingtonu, saopćilo je Ministarstvo pravde SAD-a.

Sud je naložio vraćanje ovog predmeta prošlog mjeseca.

Trgovac u SAD-u kupio je ovu glinenu tablicu od trgovca u Londonu 2003. godine.

"Ep o Gilgamešu" je sumerska priča stara oko 3.500 godina i smatra se jednim od prvih književnih djela u historiji.

Iračko drevno blago praktično je desetkovano sukobima, uništenjem i pljačkom posebno od 2003. godine. Hiljade artefakata i dalje se vodi kao nestalo.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG