Linkovi

Vojska SAD neće kazniti svoje pripadnike zbog smrtonosnog napada u Kabulu


Afganistanski novinari fotografišu vozilo uništeno u udaru američkog drona, u Kabulu, Afganistan, 29. augusta 2021.
Afganistanski novinari fotografišu vozilo uništeno u udaru američkog drona, u Kabulu, Afganistan, 29. augusta 2021.

Američka vojska neće kazniti nijednog pripadnika vojnog osoblja uključenog u napad dronom u Kabulu u Afganistanu, u kojem je ubijeno 10 civila, nakon što je sekretar za odbranu Lloyd Austin prihvatio preporuke dvojice najviših komandanata.

"Sekretar ne odobrava niti poziva na dodatne mjere odgovornosti", rekao je sekretar za štampu Pentagona John Kirby novinarima u ponedjeljak u Pentagonu odgovarajući na pitanje Glasa Amerike.

Zvaničnici Pentagona su ranije priznali da je napad 29. augusta bio "tragična greška".

Nezavisna istraga, koju je vodio generalni inspektor Ratnog vazduhoplovstva, rekla je da udarom nisu prekršeni zakoni o ratu i da je rezultat "uticaja potvrde", a ne kriminalnog nemara.

Lloyd Austin
Lloyd Austin

U napadu je poginulo najmanje 10 civila, uključujući sedmero djece, a izveden je nekoliko dana nakon što je bombaš samoubica ispred Međunarodnog aerodroma Hamid Karzai ubio najmanje 170 Afganistanaca i 13 pripadnika američke vojske.

Američka vojska je prvobitno rekla da je napadom sprječavala još jedan napad Islamske države Horasan na trupe prije nego što je priznala grešku.

Dokazi su kasnije pokazali da je vojska vjerovala da se u vozilu cisterni nalazio eksploziv, a da se kasnije ispostavilo da je cisterna prevozila vodu za porodicu humanitarnog radnika.

Osnivač i predsjednik kompanije Nutrition and Education International (NEI) sa sjedištem u SAD, Steve Kwon, kritikovao je Pentagon u ponedjeljak, nazvavši njegovu odluku "šokantnom".

U vazdušnom napadu poginuli su zaposleni u NEI Zemari Ahmadi i devet članova njegove porodice.

"Kako naša vojska može pogrešno da oduzme živote deset dragocjenih Afganistanaca, a da nikog ne smatra odgovornim na bilo koji način", upitao je Kwon u saopštenju objavljenom u ponedjeljak, prenosi CNBC. "Kakvu poruku šalje članovima porodice koji su izgubili svoje najmilije i mojim zaposlenima koji su izgubili voljenog kolegu?"

Pentagon je obećao da će platiti kompenzaciju, kao i da će pomoći u preseljenju u inostranstvo članova porodica i Afganistanaca koji rade za NEI, ali to ostaje zaglavljeno u određivanju ko je kvalifikovan, prema zvaničnicima.

Ranije u ponedjeljak Glasu Amerike je potvrđeno da preporuka koja je Austinu stigla od generala Franka McKenzieja​, šefa američke Centralne komande koji je nadgledao povlačenje, ne uključuje kazne za pripadnike vojske uključene u neuspješan udar jer McKenzie nije našao razlog za to.

Frank McKenzie
Frank McKenzie

Prema Kirbyju, general Richard Clarke, šef Komande za specijalne operacije, također je odbio da preporuči kažnjavanje pripadnika vojske Austinu.

U protekle dvije decenije, američka vojska je nenamjerno ubila stotine civila u ratnim zonama u Afganistanu, Iraku, Siriji i Somaliji.

Određeni pojedinci se smatraju odgovornim u rijetkim prilikama, kao što je slučaj kada je Pentagon disciplinski kažnjavao nekoliko vojnih lica zbog njihove uloge u vazdušnom napadu u oktobru 2015. na bolnicu Ljekari bez granica u Kunduzu u Afganistanu, u kom su poginule 42 osobe.

"SAD prave užasne greške, naravno, i moraju da priznaju za to", rekao je za Glas Amerike Thomas Joscelyn​, viši urednik Long War Journala Fondacije za odbranu demokratije, dodajući da su uprkos američkim dronovima i civilnim žrtvama koje su počinile afganistanske snage, "ubica broj jedan civila tokom tog rata bili talibani".

XS
SM
MD
LG