Linkovi

25 godina od američko-vijetnamskih odnosa


U.S. Vietnam Relations
U.S. Vietnam Relations

Ovaj mjesec obilježava 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa između SAD i Vijetnama.

“To je bio historijski korak”, rekao je državni sekretar Mike Pompeo, “korak koji je zahtijevao od nas da se suočimo sa mračnim nasljeđem rata između naših dviju zemalja”.

Tokom osamdesetih godina prošlog stoljeća, SAD i Vijetnam su radili na prevladavanju ratnih uništavanja kroz repatrijaciju posmrtnih ostataka američkih vojnika u Vijetnamu. To je dovelo do boljih veza i službene ponovne uspostave diplomatskih odnosa 1995. “Otada”, rekao je sekretar Pompeo, “izgradili smo prijateljstvo na temeljima zajedničkih interesa, uzajamnog poštovanja, te čvrste odlučnosti da prevaziđemo prošlost i gledamo ka budućnosti”.

Sjedinjene Države su značajno pridonijele iznimnom ekonomskom rastu Vijetnama. U zadnja dva desetljeća, bilateralna trgovina je porasla nevjerojatnih 7.000 procenata. Američke kompanije pomažu u slijevanju milijardi dolara u investicijama u zemlju. Vijetnam je sada jedna od najbrže rastućih ekonomija u jugoistočnoj Aziji, uzdižuči milione ljudi iz siromaštva.

SAD i Vijetnam su proširili i međuljudske veze, uključujući i na polju obrazovanja. Gotovo 30 hiljada mladih vijetnamskih državljana trenutno studira na univerzitetima u SAD.

Dok su u prošlosti SAD i Vijetnam bili protivnici na bojnom polju, danas “naši sigurnosni odnosi su posvema u suradnji”, rekao je sekretar Pompeo.

Nedavno je američki nosač aviona USS Theodore Roosevelt posjetio Da Nang kao drugi američki nosač aviona u posjeti Vijetnamu od kraja rata. A, sa ukidanjem američkog embarga na oružje, prije četiri godine, vojne snage SAD i Vijetnama očekuju daljnje pojačavanje sigurnosne suradnje.

Sekretar Pompeo je istaknuo da “još uvijek postoje izazovi u našim odnosima”. Ali, sposobnost da se “iskreno raspravlja o našim neslaganjima je potvrda našeg potencijala kao partnera”.

“U dolazećim godinama, SAD i Vijetnam moraju ostati fokusirani na budućnost”, naglasio je sekretar Pompeo, “gradeći suradnju na poljima od cyber sigurnosti, preko obrazovanja i energetike, do obrane”.

Dok slavimo 25 godina partnerstva, rekao je sekretar Pompeo, “hajde da obnovimo našu predanost snažnom i nezavisnom Vijetnamu i miroljubivoj i prosperitetnoj Indo-Pacifičkoj regiji”.

XS
SM
MD
LG