Linkovi

CDC: Dvije američke vakcine mogu se povezati s rijetkim bolestima srca


Signs and age groups are shown for the Pfizer and Moderna vaccines at a vaccination center in Chula Vista, California, April 15, 2021.
Signs and age groups are shown for the Pfizer and Moderna vaccines at a vaccination center in Chula Vista, California, April 15, 2021.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su u srijedu da postoji moguća veza između dva cjepiva protiv COVID-19 i rijetke nuspojave na srcu koje doživljavaju muškarci, uglavnom mladi ljudi.

Savezna agencija za javno zdravstvo priopćila je da je više od 1.200 ljudi koji su primili cjepivo Pfizer ili Modern razvilo infarkt miokarda ili upalu srčanog mišića. Učinci su bili izraženiji kod muškaraca nego kod žena i bili su uočljiviji nakon uzimanja druge doze.

CDC je rekao da su nuspojave, koje uključuju umor i bol u prsima, bile blage i da se velika većina dijagnosticiranih miokarda potpuno oporavila. Agencija je zaključila da unatoč "potencijalnoj vezi" između dva cjepiva i infarkta miokarda, koristi od primanja cjepiva daleko premašuju rizike.

I cjepiva Pfizer i Modern, koja se daju u dvije doze, izrađena su metodom koja koristi ribonukleinsku kiselinu (RNA).

Američki dužnosnik Uprave za hranu i lijekove rekao je da će regulatorna agencija nakon objave rezultata dodati upozorenje zdravstvenim radnicima i onima koji se cijepe o potencijalnom riziku od nuspojava.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG