Linkovi

SAD poslale 2,5 miliona vakcina Tajvanu


Amerika je poslala Tajvanu vakcine proizvođača Moderna.
Amerika je poslala Tajvanu vakcine proizvođača Moderna.

Pošiljka sa 2,5 miliona doza vakcina protiv korona virusa američkog proizvođača Moderna, kao donacija Sjedinjenih Američkih Država, stigla je 20. juna teretnim avionom kompanije China Airlines na aerodrom nedaleko od glavnog grada Tajpeja.

Vakcine, trostruko više doza nego što su SAD ranije obavezale da će donirati Tajvanu, dočekali su tajvanski ministar zdravlja Čen Ši-Čung i najviši američki diplomata u Tajpeju Brent Kristensen.

"Donacija odražava našu posvećenost Tajvanu kao zemlji prijatelju SAD i članici međunarodne porodice demokratskih država", objavio je Američki institut na Tajvanu (ambasada SAD) na Facebooku.

Tajvan, koji nije bio teško pogođen virusom, zatečen je naletima novih slučajeva zaraze u maju i sada pokušava da nabavi vakcine.

Naručeno je oko pet miliona doza direktno od Moderne, ali do sada stiglo samo 390.000.

Američka donacija pokazuje i njenu podršku Tajvanu koji je suočen sa sve većim pritiskom Kine, koja ostrvo tretira kao svoju odmetnutu provinciju, dok Tajvan sebe smatra suverenom državom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG