Linkovi

Zdravstveni zvaničnici u SAD-u preporučili vakcinaciju djece uzrasta od 5 do 11 godina


Dječja doza Pfizerove vakcine (Foto: Fajzer, AP)
Dječja doza Pfizerove vakcine (Foto: Fajzer, AP)

Američki zdravstveni zvaničnici su u utorak dali konačno odobrenje za imunizaciju djece uzrasta od 5 do 11 godina dječjom dozom Pfizerove vakcine protiv Covida 19. Vakcinacija bi mogla da počne u srijedu s obzirom na to da je Pfizer već poslao milione doza državama i apotekama.

Direktorica Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rochelle Walensky prihvatila je jednoglasnu preporuku savjetodavnog odbora da vakcina bude dostupna za 28 miliona djece u toj starosnoj grupi.

Savjetnici su ocijenili da su koristi vakcine veće od rizika. Stručnjaci su razmatrali rijetke slučajeve upale srčanog mišića koji su dovedeni u vezu sa vakcinom, posebno kod mlađih muškaraca.

"Kao majka, ohrabrujem roditelje da razgovaraju sa pedijatrima, medicinskim sestrama u školama ili lokalnim apotekarima da bi saznali više o vakcini i značaju vakcinacije djece", navela je Walensky u saopštenju.

Na početku sastanka savjetodavnog odbora CDC-a, Walensky je izjavila da je broj hospitalizovane djece porastao za vrijeme nedavnog talasa koji je izazvala delta varijanta koronavirusa.

Rizik od Covida 19 je "previsok i previše ozbiljan za našu djecu, i znatno je viši nego u slučaju mnogih drugih bolesti protiv kojih već vakcinišemo djecu", navela je direktorica CDC-a. Rekla je da je zatvaranje škola imalo štetan uticaj na mentalno zdravlje djece i da pedijatrijska vakcinacija ima moć da sve to promijeni.

Predsjednik Joe Biden je odluku CDC-a nazvao prekretnicom.

"To će omogućiti roditeljima da poslije više mjeseci prestanu da strahuju za svoju djecu i da smanje nivo do kog djeca mogu da prenose virus. To je ogroman korak napred za našu zemlju u borbi da se virus porazi", poručio je Biden.

Odluku je pozdravila i Američka akademija za pedijatriju, čiji se članovi pripremaju da vakcinišu djecu.

Uprava za hranu i lijekove (FDA) je dozvolila hitnu upotrebu vakcine kod djece od 5 do 11 godina u petak. Uprava je odobrila dozu Pfizerove vakcine od deset mikrograma, tri puta manju od one koje se daje djeci starijoj od 12 godina i odraslima.

Djeca od 5 do 11 godina primila bi dvije doze, u razmaku od tri nedjelje - što je isti raspored kao i za ostale - ali manju količinu, dok bi se koristila i manja igla.

Ljekari koji su liječili djecu hospitalizovanu zbog Covida nadaju se da će roditelji vakcinisati djecu i poručuju da je Pfizerova vakcina bezbjedna i daleko bolja od stava da će dijete možda izbjeći zarazu koronavirusom.

Više od 8.300 djece uzrasta od 5 do 11 godina hospitalizovano je zbog zaraze Covidom, od čega je trećini bila potrebna intenzivna njega, pokazuju vladini podaci. FDA je saopštila da je u toj starosnoj grupi bilo 146 smrtnih slučajeva.

Kliničko istraživanje, u kojima je učestvovalo 2.268 djece, pokazalo je da je dječja doza gotovo 91 posto efikasna u sprječavanju simptomatičnih slučajeva Covida - na osnovu 16 dijagnoza među djecom koja su dobila placebo u poređenju sa samo troje koje je primilo vakcinu.

FDA je ispitala veći broj djece, ukupno 3.100 koja su vakcinisana, i zaključila da je vakcina bezbjedna. Mlađa djeca su imala slične ili rijeđe reakcije nego tinejdžeri ili mladi poslije većih doza - bol u rukama i mišićima i povišenu temperaturu.

Istraživanje nije bilo dovoljno veliko da detektuje ekstremno rijetke kontraindikacije, kao što je zapaljenje srčanog mišića, što je primjećeno uglavnom kod mladića i tinejdžera koji su dobili veću dozu. FDA je na kraju zaključila da korist od vakcine nadmašuje rizik da bi mlađa djeca koja primaju manju dozu mogla takođe da imaju tu rijetku reakciju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG