Linkovi

SAD uvode sankcije Rusiji zbog trovanja Skripalja


Sjedinjene Države saopštile su da će uskoro uvesti nove sankcije Rusiji nakon što je utvrđeno da je Moskva koristila nervni agens u napadu na bivšeg ruskog agenta i njegove kćerke u Britaniji.

"Sjedinjene Države utvrdile su da je vlada Ruske federacije koristila hemijsko ili biološko oružje čime je prekršila međunarodno pravo ili je upotrijebila smrtonosno hemijsko ili biološko oružje protiv svojih državljana", navodi se su saopštenju State Departmenta.

Kako se navodi u saopštenju, sankcije stupiti na snagu 22. augusta ili oko tog datuma, ali nije precizirano o kojim kaznenim mjerama je riječ.

Televizija NBC, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika State Departmenta, prenijela je da će sankcije biti uvedene u dvije tranše, a da će prvom biti zabranjeno izdavanje dozvola za izvoz "bezbjednosno osjetljive robe" Rusiji.

Bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija otrovani su u britanskom gradu Salisburyju nervnim agensom "novičokom".

Velika Britanija za to odmah optužila Rusiju, a Moskva je više puta demantovala da je na bilo koji način bila umiješana u napad.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG