Linkovi

Američke sankcije za ruske milijardere, kompanije i Putinove saradnike


Zastave Rusije i Sjedinjenih Država
Zastave Rusije i Sjedinjenih Država

Sjedinjene Države uvele su u petak sankcije ruskim biznismenima, kompanijama i zvaničnicima, saradnicima predsjednika Vladimira Putina.

Riječ je o jednom od najagresivnijih poteza Washingtona na kažnjavanju Moskve zbog, kako se ističe, niza "štetnih aktivnosti", među kojima je i miješanje u američke izbore 2016. godine.

Najnovijim potezom, koji je preduzet pod pritiskom Kongresa, zamrzava se američka imovina oligarha, kao što su Oleg Deripaska i poslanik Sulejman Kerimov, čija porodica kontroliše najvećeg ruskog proizvođača zlata, Poljus.

Na spisku su, između ostalih, i sekretar Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev i predsjedavajući Komiteta za spoljne poslove ruskog Savjeta federacije Konstantin Kosačev.

Sankcije Sekretarijata za finansije, uvedene sedmorici ruskih oligarha, 12 kompanija čiji su vlasnici ili koje kontrolišu, te 17 zvaničnika ruske vlade, vjerovatno će iskomplikovati napore predsjednika Donalda Trumpa da poboljša odnose sa ruskim liderom.

"Ruska vlada radi u disproporcionalnu korist oligarha i vladinih elita", saopštio je sekretar za finansije Steve Mnuchin i dodao da je Moskva angažovana "u nizu štetnih aktivnosti, među kojima su dalja okupacija Krima, podsticanje nasilja u istočnoj Ukrajini, snabdijevanje Asadovog režima materijalom i oružjem kojim bombarduje civile, pokušaji da se podriju zapadne demokratije i zlonamjerne kibernetičke aktivnosti".

Reagujući na sankcije, Konstantin Kosačev je ocijenio da su neosnovane i neprijateljske, prenijela je novinska agencija Interfax.

Kako prenosi agencija Reuters, sankcije bi mogle da nanesu štetu ruskoj ekonomiji, naročito finansijskom i energetskom sektoru.

Akcije proizvođača aluminijuma Rusal pale su za 2,2 odsto na moskovskoj berzi, nakon što se kompanija našla na spisku američke vlade.

Ruske državne kompanije pod američkim sankcijama dobiće dodatnu vladinu pomoć, saopštio je ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov, a prenosi Interfax.

Američke obavještajne agencije zaključile su da je Rusija izvodila hakerske napade i širila propagandu da bi se miješala u američke izbore, u korist Trumpa, a protiv demokratskog kandidata Hillary Clinton. Kremlj demantuje te optužbe.

Specijalni tužilac Robert Mueller istražuje da li je Trumpova kampanja bila u dosluhu sa Rusijom, što Trump demantuje. Mueller je već podigao optužnicu protiv 13 Rusa i tri organizacije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG