Linkovi

SAD uvele ekonomski embargo Venecueli


Sankcije za Venecuelu
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Sankcije za Venecuelu

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton rekao je da Sjedinjene Države, poslije uvođenja ekonomskog embarga Venecueli, sada mogu da sankcionišu sve koji podržavaju vladu predsjednika Nikolasa Madura.

Predsednik Donald Trump je u ponedeljak potpisao uredbu o zamrzavanju imovine venecuelanske vlade u Sjedinjenim Državama - što su do sada najoštrije sankcije uvedene Madurovoj vladi.

Bolton je u govoru na samitu u Limi, u Peruu, rekao da Sjedinjene Države "šalju signal trećim stranama koje žele da posluju sa Madurovim režimom - da to rade sa izuzetnim oprezom".

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Bolton na samitu u Limi, 6. avgust 2019.
Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Bolton na samitu u Limi, 6. avgust 2019.

"Nema potrebe da rizikujete poslovne interese sa Sjedinjenim Državama da bi ste profitirali od korumpiranog režima koji umire", poručio je američki zvaničnik.

Takođe je pozvao svjetske lidere, koji učestvuju na međunarodnoj konferenciji o demokratiji u Venecueli, da preduzmu oštrije mjere da zbace Madura, kojeg je optužio da se pretvara da pregovara "u dobroj vjeri" da bi kupio vrijeme.

"Vrijeme za dijalog je završeno. Sada je vrijeme za akciju", rekao je Bolton i pozvao se na uspjeh prethodnih ekonomskih embarga uvedenih Panami i Nikaragvi. Kritikovao je i Kinu i Rusiju zbog pružanja podrške Maduru.

Vlada Venecuele ocijenila je u utorak da su nove američke sankcije "ozbiljna agresija" koja će dovesti do kraha političkog dijaloga. Takođe je navela da je cilj ekonomskog embarga da se "ozvaniči kriminalna ekonomska, finansijska i trgovinska blokada Venecuele " i da se "zadavi" njen narod.

Predsjednik Odbora Savjeta Federacije Rusije za međunarodne poslove Konstantin Kosačev rekao je da su američke sankcije "međunarodno razbojništvo" i da predstavljaju otvoreno miješanje u unutrašnja pitanja Venecuele.

Pod sličnim, punim američkim embargom su još Kuba, Iran, Severna Koreja i Sirija.

Sjedinjene Države povećavaju ekonomski i diplomatski pritisak na Madura, koji odbija da ode s vlasti uprkos pobuni protiv njegove autoritarne vlade.

Predsjednik Trump rekao je prošle nedjelje da razmatra blokadu Venecuele, ali nije iznio detalje tog plana. Nije isključio ni vojnu opciju.

Sjedinjene Države su među više od 50 država koje ne priznaju Madura kao legitimnog predsjednika Venecuele. Umjesto toga podržavaju predsjednika parlamenta Huana Gvaida, koji se u januaru proglasio predsjednikom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG