Linkovi

Uragan Nicholas stigao do kopna u Texasu


Inače zakrčena glavna ulica nedaleko od Texaškog medicinskog centra gotovo je prazna dok stanovnici čekaju vjetar i kiše koje donosi tropska oluja Nicholas, 13. septembra 2021, u Houstonu, Texas. (Foto: AP, Meg Kinnard)
Inače zakrčena glavna ulica nedaleko od Texaškog medicinskog centra gotovo je prazna dok stanovnici čekaju vjetar i kiše koje donosi tropska oluja Nicholas, 13. septembra 2021, u Houstonu, Texas. (Foto: AP, Meg Kinnard)

Uragan Nicholas zvanično je u utorak rano ujutru stigao do kopna duž jugoistočne obale Texasa.

Nacionalni centar za uragane saopštava da je Nicholas stigao na kopno nešto poslije ponoći po lokalnom vremenu (0530 GMT) na istočnom dijelu texaškog poluostrva Matagorda, oko 15 kilometara zapadno-jugozapadno od Sargent Beacha.

Oluja sa sobom nosi maksimalne održive vjetrove od 120 kilometara na sat, što je čini olujom kategorije 1 na petostepenoj skali koja mjeri najveću održivu brzinu vjetra i destruktivni potencijal oluje. To je šesti po imenu uragan u sezoni uragana na Atlantiku 2021.

Nicholas je već počeo da proizvodi jake kiše i jak vjetar duž dijelova Texasa i susjedne Louisiane prije nego što se spustio na kopno. Prognostičari očekuju da će uragan putovati sjeveroistočnim putem izvan grada Houstona prije nego što se tokom dana preseli u Louisianu.

Prognostičari su proglasili uraganski sat, izdali upozorenja na uragane i upozorenja na olujne udare za nekoliko zajednica duž obale Texasa, uz vjerovatnoću situacija opasnih po život, poput poplava. Očekuje se da će Nicholas u srijedu proizvesti između 15 i 30 centimetara kiše duž regiona.

Nacionalni centar za uragane takođe kaže da postoji šansa za "tornado ili dva" duž gornjeg Texasa i jugozapadne obale Louisiane do utorka ujutro.

Houston, grad izložen poplavama, poplavljen je 2017. tokom uragana Harvey, koji je tokom četiri dana na grad ispustio oko 15 centimetra kiše (60 inča).

"Slušajte lokalna upozorenja o vremenskim prilikama i poslušajte lokalne savjete o tome šta je ispravno i bezbjedno učiniti, i preživjećete ovu oluju kao što ste imali i mnoge druge oluje", rekao je guverner Texasa Greg Abbott na konferenciji za novinare.

Prognostičari kažu da će Nicholas vjerovatno postepeno oslabiti u naredna dva ili tri dana.

U izvještaju su korištene neke informacije agencije AP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG