Linkovi

Najmanje 50 žrtava uragana Ida na sjeveroistoku Sjedinjenih Država


Satelitski snimak poplavljenih kuća u Manvilleu u državi New Jersey. (Foto: Reuters/Maxar Technologies)
Satelitski snimak poplavljenih kuća u Manvilleu u državi New Jersey. (Foto: Reuters/Maxar Technologies)

Broj poginulih u uraganu Ida na sjeveroistoku Sjedinjenih Država premašio je 50, pri čemu nada još tinja za građane nestale u poplavnim vodama.

U državi New York potvrđeno je 17 smrtnih slučajeva, četiri osobe živote su izgubile u okrugu Westchester, dok su ostali stradali u gradu New Yorku.

Riječ je o osobama zarobljenim u nezakonitim podrumskim stanovima u kojima su živjeli zbog niskih prihoda, saopštila je Kathy Hochul, predstavnica za medije guvernera New Yorka.

U New Jerseyju potvrđeno je 27 žrtava u oluji, dok se četiri osobe vode kao nestale, objavio je portparol guvernera Phil Murphy.

Potopljeni automobil u Somervilleu, New Jerseyju, 2. septembar 2021.
Potopljeni automobil u Somervilleu, New Jerseyju, 2. septembar 2021.

New York i New Jersey su među najgore pogođenim državama. Osim ljudskih žrtava, ugrožen je bio javni prevoz i učestale su bile nestašice struje. Najavljeno je da će pogođena područja u utorak posjetiti predsjednik SAD Joe Biden.

U američkoj državi Connecticut prijavljen je jedan smrtni slučaj, u Pennsylvaniji najmanje četiri, dok je u Marylandu preminula jedna osoba.

Broj žrtava uragana Ida u Louisiani porastao je na 12, a strahuje se da bi ih moglo biti još, saopštio je guverner te savezne države John Bel Edwards​.

Louisiana je bila prva na udaru Ide i više od milion stanovnika ostalo je bez struje. Bel Edwadrs je objasnio da se mnogi sada oslanjaju na generatore i da je 12 ljudi stradalo od trovanja ugljen-monoksidom usljed korištenja generatora.

Dvoje korisnika jednog staračkog doma stradala su kada je uragan obrušio skladište u koje su bili evakuisani, pa je u toku istraga, saopštili su nadležni.

Trenutno struju nema više od 718 hiljada potrošača u Louisiani. Veliki problem su i izuzetno visoke temperature i vlažnost vazduha.

Novu prijetnju predstavlja i uragan Larry koji se približava sjeveroistoku SAD.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG