Linkovi

Stanovnici Luizijane oporavljaju se poslije udara još jednog uragana


Sonya i Patrick King prolaze poplavljenom ulicom do svoje kuće u Lake Charlesu, (Foto: AP Gerald Herbert)
Sonya i Patrick King prolaze poplavljenom ulicom do svoje kuće u Lake Charlesu, (Foto: AP Gerald Herbert)

Prvo je došao uragan Lora, praćen vjetrovima jačine 241 kilometar na sat. Zatim je uslijedila Delta, sa slabijim vjetrom, ali sa žestokim padavinama.

Poslije dva uragana, koji su u periodu od šest nedjelja pogodili Luizijanu, u jugozapadnom dijelu te države ponovo su oštećeni domovi, a ulice poplavljene.

Ernestin i Milton Vesli odlučili su da tokom naleta uragana Delta ne napuštaju svoju kuću u Lake Charlesu, u Luizijani, koja je prije nekoliko nedjelja oštećena u Lori.

“Borili smo se cijele noći da zaštitimo stvari. I uz Božju pomoć smo uspjeli", kaže Milton.

Hana Frenklin živi u Ajovi, malom gradu sa oko 3.000 stanovnika blizu Lake Charlesa. Evakuisala se tokom udara oba uragana, ali ističe da nisu svi mogli da to urade. Neki ljudi, kako kaže, žive u šatorima zato što nemaju gdje da idu.

Brine da pogođeno područje ne dobija potrebnu pomoć. Istovremeno je ohrabrena načinom na koji svi u zajednici pomažu jedni drugima - susjedi se posjećuju i donose vodu i hranu.

“To je zaista tužno vidjeti. Ali, istovremeno vas ohrabruje koliko je Luizijana snažna", kaže Hana.

Delta je pogodila Luizijanu u petak veče blizu priobalnog grada Kriola, praćena vjetrovima jačine 155 kilometara na sat. Oluja je zatim zahvatila Lake Charles, grad u kojem je u uraganu Lora oštećena gotovo svaka kuća i zgrada krajem avgusta.

Lejk Čarls, Luizijana tokom udara uragana Delta
Lejk Čarls, Luizijana tokom udara uragana Delta

Za sada nema izvještaja o žrtvama. Hiljade ljudi su ostale bez struje, a gradonačelnik Nick Hunter procijenio je da su poplavljene stotine već oštećenih kuća. Stanovnici su iscrpljeni - bračni par Vesli već dvije nedjelje spava na terasi.

“Lora i Delta zajedno su katastrofalni. Strahujem da zbog svega ostalog što se događa u zemlji, situacija možda nije u centru pažnje javnosti kao što bi trebalo da bude", upozorio je Hunter.

Prije oluje u petak, ulice su već bile prekrivene ostacima prethodnog nevremena.

Iako je Delta bila slabija od Lore, uragana četvrte kategorije (od maksimalno pet), najveću štetu je pričinila zbog obilnih padavina. Guverner Džon Bel Edvards rekao je da je u Lake Charlesu palo više od 38 centimetara kiše, a u Baton Ružu 25 centimetara.

Edvards je rekao da je raspoređeno 3.000 pripadnika Nacionalne garde koji pomažu u čišćenju puteva i isporuci hrane.

U međuvremenu, meteorolozi upozoravaju da kiša, olujni talasi i poplave i dalje prijete dijelovima zemlje, od Teksasa do Misisipija, a da bi ostaci oluje mogli da izazovu tornada u Dolini Tenesija.

Delta je 10. uragan koji je ove godine pogodio američko kopno, čime je oboren rekord iz 1916. godine.

Guverner je rekao da je Delta poremetila napore državnih organa da obezbijede privremeni smještaj za hiljade stanovnike koji su evakuisani tokom uragana Lora i koji i dalje žive u hotelima.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG