Linkovi

Nakon olakšavanja ograničenja zbog COVID19, nova upozorenja u vezi sa terorizmom


Arhiva - Zgrada američkog Kapitola, u Vašingtonu, 11. maja 2021.
Arhiva - Zgrada američkog Kapitola, u Vašingtonu, 11. maja 2021.

Ublažavanje ograničenja koja se odnose na pandemiju koronavirusa čine da američkim zvaničnicima za borbu protiv terorizma zastaje dah, usljed zabrinutosti da bi sve opuštenije okruženje moglo da olakša raznim ekstremistima pokušaj pokretanja novih napada širom zemlje.

Američki Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost (DHS) objavilo je u petak ažurirano upozorenje u kome se kaže da je priroda prijetnji postala "sve složenija i promjenljivija".

"Nasilni ekstremisti mogu da pokušaju da iskoriste ublažavanje ograničenja povezanih sa Covidom 19 širom Sjedinjenih Država kako bi izvršili napade na širi spektar ciljeva nakon što su prethodna ograničenja javnog kapaciteta smanjila mogućnosti za smrtonosne napade", navodi se u biltenu.

Upozorenje ne navodi specifične prijetnje, ali napominje da je niz ideološki motivisanih ekstremista - uključujući one koji su klasifikovani kao nasilni domaći ekstremisti (DVE) i rasno ili etnički motivisani nasilni ekstremisti (RMVE) - od ranije ciljali bogomolje, masovna okupljanja ljudi i vladine objekate.

Takođe se upozorava da je niz ekstremista nastavio da širi propagandu na raznim web lokacijama i po platformama društvenih mreža, kao i da sve veći broj narativa na mreži pokušava da iskoristi "pritužbe na rasnu pravdu i zabrinutost zbog policijske upotrebe sile".

Inostrani akteri

Dok neke od narativa promovišu domaći akteri, druge guraju iz inostranstva - kako terorističke grupe poput Islamske države i Al-Kaide, tako i zemlje poput Rusije i Kine.

"Savjetujemo javnost da bude na oprezu u vezi s tekućim prijetnjama Sjedinjenim Državama, uključujući one koje predstavlja domaći terorizam, nasilje zasnovano na nepravdama i one koje su inspirisani ili pod uticajem stranih terorista i drugih zlonamjernih stranih uticaja", rekao je sekretar za nacionalnu bezbjednost Alehandro Maiorkas u saopštenju: "U ovom okruženju koje se razvija, DHS udvostručuje napore da otkrije i poremeti sve oblike stranog i domaćeg terorizma i ciljanog nasilja, istovremeno poštujući zaštitu privatnosti, građanska prava i građanske slobode".

Ažurirano upozorenje na terorizam dolazi samo nekoliko dana nakon što je DHS objavio da je oformio novu jedinicu čiji je zadatak bio da se fokusira na domaći nasilni ekstremizam.

Jedinica, formirana u okviru Odeljenja za obaveštajne poslove i analize, ima za cilj da pojača "stručnost neophodnu za obezbjeđivanje ispitanih, pravovremenih obavještajnih podataka potrebnih za borbu protiv prijetnji koje predstavljaju domaći terorizam i ciljano nasilje", navodi se u saopštenju DHS-a prošlog utorka.

Izvještaj koji je početkom ove godine izdala Kancelarija direktora nacionalne obavještajne službe upozorava da su najveće one prijetnje sa kojima se zemlja suočava iznutra i da ekstremisti sa sjedištem u SAD mogu da pokušaju da izvrše napade na civilne i vladine ciljeve.

Strahovi da bi ublažavanje ograničenja uvedenih zbog covida 19 moglo da oslobodi prostor za novi niz terorističkih incidenata, što je nešto na šta neki stručnjaci i analitičari upozoravaju već mjesecima.

"Koliko god svi žele da se vratimo u normalan život, jednom kada to učinimo, postojaće ranjivosti povezane s tim", rekao je Kolin Klark, direktor za politiku i istraživanje u Sifan grupi, obavještajno-bezbjednosnoj konsultantskoj kući, na internet forumu u Februaru.

Očekuje se brz start

Prethodno upozorenje DHS-a u vezi terorizmom, izdato u januaru nakon opsade američkog Kapitola, upozoravalo je da bi ekstremisti motivisani "primijećenim nezadovoljstvom podgrijavanim lažnim narativima" mogli da se mobilišu da podstaknu ili počinu nasilje.

I dok su domaći teroristi u posljednje vreme privlače sve više pažnje, tek objavljena obavještajna procena FBI-a i DHS-a pokazuje da se ta prijetnja neprestano razvija.

U izvještaju​ (može se videti ovdje, na engleskom jeziku), objavljenom kasno u petak,​ kaže se da su između fiskalne 2015. i 2019. godine FBI i partnerske agencije uhapsile 846 osoba pod federalnim i državnim optužbama za domaći terorizam.

U fiskalnoj 2016. godini zabilježen je najveći broj hapšenja, 229, od kojih je 169 uključivalo federalne optužbe, iako je izvještaj upozorio da je fiskalna 2019. sa samo 107 uhapšenja bila najsmrtonosnija.

Tokom fiskalne 2019. godine bilo je pet odvojenih napada nasilnih ekstremista u porodici, što je rezultiralo sa 32 smrtna slučaja, od kojih se 24 dogodilo tokom napada ekstremista koji se zalažu za superiornost bijele rase, navodi se u izvještaju, što je tu godinu učinilo najsmrtonosnijom od 1995.

Takođe se upozorava da su i FBI i DHS još 2019. godine zaključili da će rasno ili etnički motivisani nasilni ekstremisti, "prije svega oni koji se zalažu za superiornost bijele rase, vjerovatno i dalje biti najsmrtonosnije prijetnje domaćeg terorizma u zemlji".

XS
SM
MD
LG