Linkovi

Polovina američke populacije pod upozorenjem na vrućinu i zagađenje


Menheten u izmaglici zbog dima od kanadskih požara (Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP)
Menheten u izmaglici zbog dima od kanadskih požara (Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP)

Polovini stanovnika u Americi je uoči praznika Dana nezavisnosti 4. jula, savjetovano da preduzimaju mjere predostrožnosti kada su na otvorenom, ili zbog neumoljivog talasa vrućina ili lošeg kvaliteta vazduha izazvanog požarima u Kanadi.

Oko 80 miliona ljudi, koji žive u Kaliforniji, na jugu i dolini rijeke Misisipi, je pod upozorenjima, prije praznika u utorak, saopšteno je iz Nacionalne meteorološke službe. U toplotnom talasu je stradalo najmanje 14 osoba.

Meteorolozi savjetuju građanima da izbjegavaju naporne aktivnosti na otvorenom, naročito tokom dana, i da piju puno tečnosti.

Stanovnici Teksasa rashlađuju se u rijeci (Foto: AP/Eric Gay)
Stanovnici Teksasa rashlađuju se u rijeci (Foto: AP/Eric Gay)

Na sjeveru, širom srednjeg zapada i istoka, još 100 miliona Amerikanaca suočeno je sa izmaglicom i lošim kvalitetom zraka zbog požara koji bijesne u Kanadi.

Meteorološka služba saopštila je da bi građani, naročito mlađi, stariji i oni sa respiratornim problemima, trebalo da izbjegavaju veće aktivnosti na otvorenom. U Njujorku i Washingtonu je drugi odnosno treći najgori kvalitet vazduha u odnosu na bilo koji drugi veći svjetski grad, pokazuju podaci websitea koji prati zagađenje, "IQAir.com".

Pojedini stanovnici istočnog Ilinoisa i zapadne Indijane suočeni su sa vrućinom i zagađenim zrakom bez struje, nakon oluja u četvrtak koje su oborile dalekovode i stabla.

U tom području je bez struje u petak bilo oko 280.000 domova i radnji. U pojedinim zajednicama u istočnom Ilinoisu i zapadnoj Indijani proglašeno je vanredno stanje da bi se ograničio saobraćaj na putevima zbog popravki.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG