Linkovi

SAD upozoravaju Tursku zbog izvoza koji potiče ruski rat u Ukrajini


Sjedinjene Države upozorile su Tursku posljednjih dana o izvozu u Rusiju kemikalija, mikročipova i drugih proizvoda koji se mogu koristiti u ratnim naporima Moskve u Ukrajini, te bi mogle krenuti u kažnjavanje turskih firmi ili banaka koje krše sankcije.

Brian Nelson, glavni dužnosnik Ministarstva finansija SAD-a za sankcije, posjetio je dužnosnike turske vlade i privatnog sektora u četvrtak i petak kako bi pozvao na veću suradnju u ometanju protoka takve robe.

U govoru bankarima, Nelson je rekao da značajan jednogodišnji porast izvoza u Rusiju ostavlja turske subjekte "posebno ranjivima na rizike reputacije i sankcija" ili gubitak pristupa tržištima G7.

Trebali bi "poduzeti dodatne mjere opreza kako bi izbjegli transakcije povezane s potencijalnim prijenosom tehnologije dvostruke namjene koju bi mogao koristiti ruski vojno-industrijski kompleks", rekao je u kopiji govora koju je objavilo Ministarstvo financija.

Na sastancima u Ankari i Istanbulu, Nelson i izaslanstvo istaknuli su desetine miliona dolara izvoza u Rusiju koji je izazvao zabrinutost, prema visokom američkom dužnosniku koji je želio ostati anoniman.

"Nema nikakvog iznenađenja... da Rusija aktivno nastoji iskoristiti povijesne gospodarske veze koje ima s Turskom", rekao je dužnosnik. "Pitanje je kakav će biti odgovor Turske."

Članica NATO-a Ankara načelno se protivi opsežnim sankcijama Rusiji, ali kaže da one neće biti zaobiđene u Turskoj, pozivajući Zapad da pruži bilo kakve dokaze.

Zapadne zemlje primijenile su kontrolu izvoza i sankcije nakon invazije Moskve prije gotovo godinu dana. Ipak, kanali opskrbe iz Hong Konga, Turske i drugih trgovačkih središta ostali su otvoreni.

Pozivajući se na ruske carinske podatke, Reuters je u decembru izvijestio da je najmanje 2,6 milijardi dolara računarskih i drugih elektroničkih komponenti stiglo u Rusiju u sedam mjeseci do 31. oktobra. Najmanje 777 miliona dolara tih proizvoda proizvele su zapadne firme čiji su čipovi pronađeni u ruskim oružanim sistemima.

PRITISAK

Ankara je uravnotežila svoje dobre veze s Moskvom i Kijevom tokom rata, održala je rane razgovore između strana i također pomogla u postizanju dogovora za isporuke žita iz Ukrajine.

Putovanje Nelsona, podtajnika Ministarstva finansija za terorizam i finansijsku obavještajnu službu, posljednje je putovanje u Tursku visokih američkih dužnosnika s ciljem pojačanja pritiska na Ankaru kako bi se osigurala provedba američkih ograničenja prema Rusiji.

Pritisak je donio neke promjene.

Najveći turski pružatelj zemaljskih usluga, Havas, rekao je ruskim i bjeloruskim zračnim prijevoznicima da bi mogao prestati pružati dijelove, gorivo i druge usluge njihovim avionima porijeklom iz SAD-a, u skladu sa zapadnim zabranama, izvijestio je Reuters u petak pozivajući se na pismo tvrtke od 31. januara.

U septembru je pet turskih banaka obustavilo korištenje ruskog platnog sistema Mir nakon što je Ministarstvo finansija SAD-a uputilo nove sankcije šefu operatera sistema i upozorilo one koji pomažu Moskvi da ih ne zaobilaze.

Nelson je pozvao turske bankare da provedu pojačanu dubinsku analizu transakcija povezanih s Rusijom, te je u govoru istaknuo da ruski oligarsi nastavljaju kupovati nekretnine i pristajati za jahte u Turskoj.

U odvojenim razgovorima s turskim firmama, Nelson je "hitnim" označio način na koji se vjeruje da Rusija izbjegava zapadne kontrole za ponovnu opskrbu plastikom, gumom i poluvodičima koji se nalaze u izvezenoj robi i koristi ih vojska, rekao je dužnosnik.

Osoba je dodala da je nakon poduzimanja koraka prošle godine kako bi se izvršio pritisak na Rusiju da prekine rat, fokus SAD-a sada "na izbjegavanju, a posebno na izbjegavanju u trećim zemljama koje vidimo".

Nelson je ove sedmice uputio slične poruke u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Omanu, priopćilo je Ministarstvo finansija.

XS
SM
MD
LG