Linkovi

SAD upozorile Siriju da ne koristi otrovni gas

  • Glas Amerike

Sekretar za odbranu Jim Mattis

Američki sekretar za odbranu Jim Mattis upozorio je Siriju da bi bilo "vrlo nesmotreno" da upotrijebi gas kao oružje u bombardovanju pobunjeničkih uporišta u Istočnoj Guti.

Mattis je u nedjelju rekao da "upravo sada" Sjedinjene Države "dobijaju izvještaje" da snage sirijskog predsjednika Bashar al Asada koriste gasoviti hlor u svom tronedjeljnom napredovanju protiv pobunjenika u predgrađima Damaska, tokom kog je stradalo gotovo 1.000 ljudi, uključujući i 200 djece.

Video: Borbe u Siriji

Syrian Government Splinters Rebel-held Eastern Ghouta
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Šef odbrane SAD priznao je novinarima koji su putovali sa njim ka Omanu da nema dokaze koje može da im pokaže u vezi sa napadima gasom, ali je rekao da "užasno mnogo izvještaja o upotrebi gasa hlora ili o simptomima koji bi mogli da su uzrokovani hlorom".

Mattis je rekao da sirijske trupe, "u najboljem slučaju neselektivno" napadaju i "u najgorem slučaju ciljaju bolnice''.

''Ne znam šta je u pitanju, da li su inkompetentni ili da li sprovode nedozvoljena djela, ili oba", rekao je.

Sirija je odbacila tvrdnje da je koristila otrovni gas u svojim tekućim napadima u Istočnoj Guti, koje su se pojavile tokom sjednice Saveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija na kojoj je zatraženo jednomjesečno primirje.

Arhiva - Ljud snimljeni oko kamiona Crvenog krsta koji je dovezao pomoć u opkoljeni grad Duma, Istočna Guta, pored Damaska, Sirija, 9. marta 2018.
Arhiva - Ljud snimljeni oko kamiona Crvenog krsta koji je dovezao pomoć u opkoljeni grad Duma, Istočna Guta, pored Damaska, Sirija, 9. marta 2018.

Šef odbrane SAD je rekao: "Samo želim da ponovo naglasim da bi bilo vrlo nesmotreno za njih da koriste gas kao oružje i mislim da je predsjednik Trump to vrlo jasno rekao".

Pobunjenički borci u Istočnoj Guti odbili su da se predaju sirijskim snagama, ali vladine trupe, koje podržava Rusija, nanijele su im ozbiljnu štetu i podijelile oblasti pod pobunjeničkom kontrolom na tri odvojena dela.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG