Linkovi

SAD upozorile Siriju da ne koristi otrovni gas


Sekretar za odbranu Jim Mattis
Sekretar za odbranu Jim Mattis

Američki sekretar za odbranu Jim Mattis upozorio je Siriju da bi bilo "vrlo nesmotreno" da upotrijebi gas kao oružje u bombardovanju pobunjeničkih uporišta u Istočnoj Guti.

Mattis je u nedjelju rekao da "upravo sada" Sjedinjene Države "dobijaju izvještaje" da snage sirijskog predsjednika Bashar al Asada koriste gasoviti hlor u svom tronedjeljnom napredovanju protiv pobunjenika u predgrađima Damaska, tokom kog je stradalo gotovo 1.000 ljudi, uključujući i 200 djece.

Video: Borbe u Siriji

Syrian Government Splinters Rebel-held Eastern Ghouta
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Šef odbrane SAD priznao je novinarima koji su putovali sa njim ka Omanu da nema dokaze koje može da im pokaže u vezi sa napadima gasom, ali je rekao da "užasno mnogo izvještaja o upotrebi gasa hlora ili o simptomima koji bi mogli da su uzrokovani hlorom".

Mattis je rekao da sirijske trupe, "u najboljem slučaju neselektivno" napadaju i "u najgorem slučaju ciljaju bolnice''.

''Ne znam šta je u pitanju, da li su inkompetentni ili da li sprovode nedozvoljena djela, ili oba", rekao je.

Sirija je odbacila tvrdnje da je koristila otrovni gas u svojim tekućim napadima u Istočnoj Guti, koje su se pojavile tokom sjednice Saveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija na kojoj je zatraženo jednomjesečno primirje.

Arhiva - Ljud snimljeni oko kamiona Crvenog krsta koji je dovezao pomoć u opkoljeni grad Duma, Istočna Guta, pored Damaska, Sirija, 9. marta 2018.
Arhiva - Ljud snimljeni oko kamiona Crvenog krsta koji je dovezao pomoć u opkoljeni grad Duma, Istočna Guta, pored Damaska, Sirija, 9. marta 2018.

Šef odbrane SAD je rekao: "Samo želim da ponovo naglasim da bi bilo vrlo nesmotreno za njih da koriste gas kao oružje i mislim da je predsjednik Trump to vrlo jasno rekao".

Pobunjenički borci u Istočnoj Guti odbili su da se predaju sirijskim snagama, ali vladine trupe, koje podržava Rusija, nanijele su im ozbiljnu štetu i podijelile oblasti pod pobunjeničkom kontrolom na tri odvojena dela.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG