Linkovi

SAD upozoravaju protiv sirijskog kršenja zone deeskalacije


Jugozapadna Sirija
Jugozapadna Sirija

Američki State Deparment saopštio je da će SAD "preduzeti snažne i prikladne mjere" kao odgovor na bilo kakvo kršenje primirja u jugozapadnoj Siriji unutar granica deeskalacione zone, koje bi počinila sirijska vlada.

Sporazum o deeskalaciji ispregovaran je prošle godine između SAD, Jordana i Rusije.

Portparolka State Departmenta, Heder Nauret, rekla je u izjavi kasno u četvrtak da su pakt o deeskalaciji i sporazum o prekidu vatre bile inicijative predsjednika SAD Donalda Trampa, da su "deeskalirale sirijski konflikt, spasile živote, stvorile uslove za premještanje ljudi na sigurno i dobrovoljno vraćanje njihovim domovima".

"Vojna ofanziva sirijskog režima unutar tih zona primirja prkosi tim inicijativama", rekla je Nauret.

Nauret je kazala da SAD "ostaju predane očuvanju stabilnosti jugozapadne deeskalacione zone i primirja koje je podupire".

Deeskalaciona zona graniči se sa Jordanom i Golanskom visoravni, koju je okupirao Izrael. To je jedan od preostalih dijelova zemlje koji su i dalje izvan kontrole vlade Bašara al Asada.

Nauret je rekla da se "mora nastaviti ojačavanje i poštovanje prekida vatre" i pozvala Rusiju da "kao stalna članica Savjeta bezbjednosti UN-a iskoristi svoj diplomatsko i vojni uticaj na sirijsku vladu, kako bi zaustavila napade i privoljela ju da obustavi dalje vojne ofanzive".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG