Linkovi

SAD upozoravaju na novi napad ukoliko Assad upotrijebi hemijsko oružje


Ambasadorka SAD u UN-u, Nikki Haley u sjedištu svjetske organizacije u New Yorku, 12. mart 2018. REUTERS/Mike Segar
Ambasadorka SAD u UN-u, Nikki Haley u sjedištu svjetske organizacije u New Yorku, 12. mart 2018. REUTERS/Mike Segar

Američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley upozorila je sirijskog predsjednika Bashara al Assada u nedjelju da će Sjedinjene Države ponovo izvesti vazdušni napad na njegov režim ukoliko on ponovo sprovede napad hemijskim oružjem.

Haley je u gostovanju na TV mreži Fox News rekla “ukoliko Assad ne razumije” poslije 105 projektila, koje su Sjedinjene Države, Britanija i Francuska ispalile na tri objekta sa hemijskim oružjem u Siriji “onda će boljeti. Biće toga još. Ne možemo da dozvolimo ni najmanju upotrebu hemijskog oružja”.

Ona je istakla da je “potpuno na Assadu” da li će raketni napad na Siriju biti jedini odgovor na navodni hemijski napad sirijskih snaga prije nedjelju dana u kojem je poginulo više od 40 ljudi, ili će to biti dio kontinuiranih savezničkih vojnih akcija.

“Vidjećemo da li je pametan”, rekla je Haley. “Posmatraćemo njegove akcije. Nadamo se da je primio poruku”.

U drugom intervjuu, Haley je rekla TV mreži CBS da će nove sankcije Rusiji, koja podržava Assadov režim u Sirji, biti objavljene u ponedjeljak i da će se odnositi direktno na sve kompanije koje imaju veze sa opremom povezanom sa Assadom i za korištenje hemijskog oružja.

Predsjednik SAD Donald Trump je napisao je na Twitteru: “Napad na Siriju je savršeno izveden, sa takvom preciznošću, da su lažni mediji jedino mogli da iskoriste moj termin ‘Misija završena’ da me ponize. Znao samo da će se uhvatiti za to, ali osjetio sam da je to tako dobar vojni termin, trebalo bi ga vratiti. Često ga koristiti!”

Haley je na Fox-u takođe rekla da je to vojni termin, a ne politička izjava. Poslije napada na Siriju u subotu u toku noći, neki američki TV komentatori su ismijavali Trumpov termin “Misija je završena”, koji je prvi put upotrijebio bivši predsjednik George Bush mlađi 2003. kada je prijevremeno i pogrešno proglasio da je Amerika uspešno završila napad na Irak.

“Svi znamo da naš posao u Siriji nije završen”, rekla je ambasadorica Haley.

Ona je međutim odbacila pretpostavku voditelja Fox-a da su SAD opraštale Assadu korištenje običnog oružja za ubijanje pobunjeničkih snaga, samo ne hemijskog oružja.

“Ne kažem da smo ikada rekli da je to OK”, rekla je Haley i dodala “ne možemo da kontrolišemo šta neka zemlja radi sa svojim ljudima”.

Zbog ruske umiješanosti u Siriji i osuđivanja savezničkih napada, Haley je istakla da su američko-ruski odnosi na veoma niskom nivou.

“Sve što je zateglo odnose je zbog Rusije”, rekla je Haley i dodala da se Washington nada popravljanju odnosa sa Moskvom, ali da “nećemo da tolerišemo loše ponašanje da bismo to postigli”.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG