Linkovi

Stručnjaci UN utvrdili slučajeve sistemskog rasizma u američkim zatvorima


Arhiva - bodljikava žica u državnom zatvoru Angola u Luizijani (REUTERS/Shannon Stapleton)
Arhiva - bodljikava žica u državnom zatvoru Angola u Luizijani (REUTERS/Shannon Stapleton)

Stručnjaci Ujedinjenih nacija iz oblasti ljudskih prava založili su se za reformu američkog sistema krivičnog pravosuđa – navodeći kao razlog slučajeve sistemskog rasizma.

U izvještaju troje eksperata Ujedinjenih nacija navedeno je da su se crnkinje, na odsluženju zatvorske kazne, porađale, kako je navedeno, dok su bile vezane – a zatvorenici su bili primorani da rade u uslovima nalik onima koji su u prošlosti vladali na plantažama.

Neke od žena, kako je navedeno u izvještaju, su zbog toga gubile potomstvo.

Stručnjaci su ukazali da su tokom posjeta američkim zatvorima, aprila i maja 2023, uvidjeli praksu koja predstavlja, kako su naveli, uvredu ljudskog dostojanstva.

Prikupljena su i svjedočenja hiljada zatvorenika u Luizijani, mahom crnaca, da su bili prisiljeni da rade u poljima, čak i da beru pamuk, pod nadzorom bijelaca na konjima - u uslovima vrlo sličnim onim prije 150 godina, tokom perioda robovlasništva.

U izvještaju su iskustva iz zatvorske ustanove pod nazivom Angola – opisana kao savremeni oblici ropstva. Takođe, istaknuta je zabrinutost zbog, kako je navedeno, mnogo učestalije upotrebe samice u slučajevima zatvorenika afričkog porijekla.

Jedan anketirani crnac prenio je stručnjacima Ujedinjenih nacija da je bez prekida u izolaciji proveo 11 godina.

Američka diplomatska misija u Ženevi nije bila dostupna za komentar agenciji Reuters.

Federalni zavod za primjenu zatvorskih sankcija saopštio je da je posvećen očuvanju bezbjednosti zatvorenika, zaposlenih, kao i javnosti.

Izvještaj je zasnovan na svjedočenjima 133 osobe u pet američkih gradova i pet pritvorskih centara. Sadrži spisak od 30 preporuka za američke vlasti, uključujući poziv za formiranje nove komisije koja bi se bavila obeštećenjem građana afričkog porijekla.

Komisiju, koja je sastavila izvještaj, osnovao je Savjet za ljudska prava UN 2021 - poslije ubistva Džordža Flojda. On je bio Afroamerikanac, koji je preminuo usljed policijske brutalnosti, tokom privođenja maja 2020.

Taj događaj pokrenuo je talas protesta širom Sjedinjenih Država sa kojih se zahtijevala reforma policijskog sistema u zemlji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG