Linkovi

SAD i Ukrajina započinju zajedničku vojnu vježbu


Službenici američke vojske prisustvuju otvaranju međunarodne vojne vježbe "Rapid Trident 2020", Ukrajina, 17. septembar 2020.
Službenici američke vojske prisustvuju otvaranju međunarodne vojne vježbe "Rapid Trident 2020", Ukrajina, 17. septembar 2020.

Ukrajina i Sjedinjene Države započet će sljedeće sedmice zajedničke vojne vježbe u zapadnoj Ukrajini, rekao je ukrajinski Generalštab u četvrtak, nekoliko dana nakon što su Bjelorusija i Rusija izvele velike vježbe koje su izazvale zabrinutost susjednih zemalja.

Ukrajina je rekla da će vježba "Rapid Trident 2021" uključivati 6.000 vojnika iz 15 zemalja - Ukrajine, Sjedinjenih Država i drugih članica NATO -a - i da će trajati do 1. oktobra.

"Glavni cilj je pripremiti se za zajedničke akcije u sklopu multinacionalnih snaga tokom operacija koalicije", navodi se u saopćenju.

Ukrajina smatra da su vojne vježbe sa zapadnim partnerima važan korak na putu ka NATO -u, vjerujući da bi članstvo u savezu ojačalo otpor zemlje prema ruskoj agresiji.

Odnosi Kijeva s Moskvom pogoršali su se 2014. godine nakon što je Rusija pripojila Krimski poluotok od Ukrajine i podržala proruske separatiste u ukrajinskoj regiji Donbass. U sedmogodišnjem ratu sa separatistima poginulo je više od 13.000 ljudi.

Odnosi Ukrajine s Bjelorusijom takođe su se pogoršali otkako je Kijev proglasio predsjedničke izbore 2020. u Bjelorusiji ni slobodnim ni poštenim i osudio nasilje nad demonstrantima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG