Linkovi

SAD i Ukrajina započinju zajedničku vojnu vježbu


Službenici američke vojske prisustvuju otvaranju međunarodne vojne vježbe "Rapid Trident 2020", Ukrajina, 17. septembar 2020.

Ukrajina i Sjedinjene Države započet će sljedeće sedmice zajedničke vojne vježbe u zapadnoj Ukrajini, rekao je ukrajinski Generalštab u četvrtak, nekoliko dana nakon što su Bjelorusija i Rusija izvele velike vježbe koje su izazvale zabrinutost susjednih zemalja.

Ukrajina je rekla da će vježba "Rapid Trident 2021" uključivati 6.000 vojnika iz 15 zemalja - Ukrajine, Sjedinjenih Država i drugih članica NATO -a - i da će trajati do 1. oktobra.

"Glavni cilj je pripremiti se za zajedničke akcije u sklopu multinacionalnih snaga tokom operacija koalicije", navodi se u saopćenju.

Ukrajina smatra da su vojne vježbe sa zapadnim partnerima važan korak na putu ka NATO -u, vjerujući da bi članstvo u savezu ojačalo otpor zemlje prema ruskoj agresiji.

Odnosi Kijeva s Moskvom pogoršali su se 2014. godine nakon što je Rusija pripojila Krimski poluotok od Ukrajine i podržala proruske separatiste u ukrajinskoj regiji Donbass. U sedmogodišnjem ratu sa separatistima poginulo je više od 13.000 ljudi.

Odnosi Ukrajine s Bjelorusijom takođe su se pogoršali otkako je Kijev proglasio predsjedničke izbore 2020. u Bjelorusiji ni slobodnim ni poštenim i osudio nasilje nad demonstrantima.

XS
SM
MD
LG