Linkovi

Bidenov savjetnik: Amerika "hoće i može" da nastavi da pomaže Ukrajini


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg (D) i američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan na konferenciji za novinare u Briselu (Foto: AP/Virginia Mayo)
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg (D) i američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan na konferenciji za novinare u Briselu (Foto: AP/Virginia Mayo)

Sjedinjene Države mogu da isporuče dodatnu pomoć Ukrajini i to će uraaditi, poručio je u srijedu savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan, dok je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio da je takva podrška "ključna".

"Nema alternative za to da Amerika prihvati odgovornost i Ukrajini obezbijedi resurse koji joj omogućavaju da ima artiljeriju, protivvazdušne sisteme i druge neophodne kapacitete", rekao je Sullivan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stoltenbergom u sjedištu NATO-a u Briselu.

Dodao je da je važno uraditi to što prije, da će Amerika "ostati usredsređena" na to pitanje i da vjeruje da može i da hoće isporučiti pomoć.

Stoltenberg je naglasio da je ključno da američki Kongres u bliskoj budućnosti usaglasi nastavak podrške Kijevu.

"Računam na sve saveznike da ispune obećano", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg i Sullivan su podržali Kijev u trenutku kada republikanci u Kongresu blokiraju usvajanje zakonskog prijedloga za nastavak američke pomoći Ukrajini.

Republikanci povezuju usvajanje prijedloga za pograničnom bezbjednošću, a predsjednik Joe Biden optužuje svog prethodnika - i vjerovatnog protivkandidata na izborima - Donalda Trumpa da vrši pritisak na republikance da ne usvoje predloženu mjeru.

Od ruske invazije na Ukrajinu protekle su gotovo dvije godine, tokom kojih su Kijev podržale mnoge NATO članice, a naročito Amerika.

XS
SM
MD
LG