Linkovi

SAD ukidaju restrikcije za putnike iz osam južnoafričkih zemalja


ARHIVA - Putnici na međunarodnom aerodromu u Johanesburgu, 26. novembra 2021.
ARHIVA - Putnici na međunarodnom aerodromu u Johanesburgu, 26. novembra 2021.

SAD će 31. decembra ukinuti putne restrikcije za osam zemalja u južnoj Africi, saopšteno je u petak iz Bijele kuće. Mjere su bile uvedene da bi se spriječilo širenje omikron varijante koronavirusa. 

Prema zabrani koja je uvedena 29. novembra, zabranjen je ulazak u zemlju skoro svim neameričkim državljanima koji su nedavno posjetili Južnoafričku Republiku, Bocvanu, Zimbabve, Namibiju, Lesoto, Esvatini, Mozambik i Malavi.

Portparol Bijele kuće Kevin Munjos napisao je na Tviteru da je odluka donijeta na preporuku Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Kako je dodao, privremena zabrana je naučnicima pružila vrijeme neopohodno da prouče novu varijantu, i zaključe da su postojeće vakcine efikasne u ublažavanju efekata virusa.

Omikron se ubrzano širi po SAD, i među vakcinisanima, iako veliku većinu hospitalizovanih pacijenata sa komplikacijama zbog virusa čine nevakcinisani.

"Restrikcije su nam dale vrijeme da bolje razumijemo omikron i znamo da su naše postojeće vakcine djelotvorne protiv omikrona, posebno kod onih koji su primili i buster", napisao je Munjos na Tviteru.

XS
SM
MD
LG