Linkovi

SAD: Muškarac osumnjičen da je namjeravao kamionom napasti pješake


FILE - Investigators work near the heavy truck that ran into a crowd at high speed in Nice, France, July 15, 2016. A Maryland man allegedly inspired by that attack has been detained, the U.S. Justice Department said Monday.
FILE - Investigators work near the heavy truck that ran into a crowd at high speed in Nice, France, July 15, 2016. A Maryland man allegedly inspired by that attack has been detained, the U.S. Justice Department said Monday.

Muškarac iz Marylanda inspiriran terorističkim napadom iz 2016. godine u Nici, uhićen je zbog navodnog planiranja vožnje ukradenog kamiona u pješake u užurbanom trgovačkom i zabavnom kompleksu uz rijeku Potomac, u nadi da će stvoriti "paniku i haos", saopćilo je Ministarstvo pravde.

Ured američkog državnog odvjetnika za distrikt Merilend saopćio je da je optužio 28-godišnjeg Rondella Henrya iz Germantown-a, Maryland, za međudržavni prijevoz ukradenog vozila. U saopštenju se navodi da je vlada od tada zatražila od saveznog suda da uhapsi Henryja nakon što se saznalo više o njegovim motivima.

"Samo sam htio da nastavim da vozim i vozim i vozim. Nisam htio da stanem", navodi vlada u svom podnesku tražeći pritvor do suđenja.

Saslušanje o određivanju pritvora zakazano je za utorak u američkom Okružnom sudu u Grinbeltu, u Merilendu, pred sudijom Tomasom M. DiGirolamom.

Henryjev javni zaštitnik, Michael Citaramanis, odbio je komentirati.

Ukradeni kamion

U svojoj krivičnoj prijavi, vlada je saopštila da je 26. marta policijska uprava u Aleksandriji primila izvještaj o zakupljenom kamionu U-Haul koji je ukraden iz obližnjeg trgovačkog centra.

Vozač koji je iznajmio kamion je u početku javio da je vidio čovjeka u plavom BMW-u kako slijedi U-Haul do parkinga u tržnom centru. Kada je policija stigla u tržni centar, pronašli su da je BMW još uvek parkiran i otkrili da je registrovan na Henrija.

Dan kasnije, ukradeni U-Haul je pronađen u Nacionalnoj luci u Merilendu preko puta Aleksandrije, dijelu u kojem su barovi i restorani, prodavnice, Ferrisov kotač, luksuzni hoteli i stambeni apartmani.

Video nadzor je pokazao da je Henri parkirao i izlazio iz kamiona. Sutradan je uhapšen.

Tužioci kažu da je Henri gajio "mržnju" za one koji ne praktikuju muslimansku vjeru i navodno je inspirisan video snimkama stranih terorista koje je gledao.

Konkretno, rekli su da je bio inspirisan terorističkim napadom iz 2016. godine u Nici, u Francuskoj, u kojem je muškarac velikom brzinom zabio kamion u masu, ubivši 86 ljudi, a za koje je Islamska država preuzela odgovornost.

Henri "je napustio posao u Germantownu, Maryland, usred dana, odlučan da krene niz ekstremistički put", navodi se u sudskim dokumentima.

"Shvativši da njegov stariji sedan sa četiri vrata ne bi izazvao katastrofalnu štetu koju je poželio, optuženi se vozio oko gradskog područja Washington, DC, tražeći veće vozilo za krađu."

'Panika i haos'

Prema postu u policijskoj upravi okruga Montgomery, Henry je prijavljen kao nestao i posljednji put su ga vidjeli njegovi saradnici 26. marta.

Ministarstvo pravde je saopštilo da je, Henry želio da pokuša da kamion doveze među pješake na međunarodnom aerodromu Dulles u Virdžiniji.

Na aerodrom je stigao oko pet sati ujutro 27. marta, ali aerodrom "nije imao veliki broj pješaka koje je optuženi nadao da će naći", kaže sudski podnesak. Takođe je pokušao da pronađe put kroz bezbjednost na aerodromu, ali je više puta zaustavljen.

Onda se Henryiuputio u Nacionalnu luku, stigavši oko 10 sati ujutro istog dana. Kasnije je rekao policiji da želi da stvori "paniku i haos", baš kao i "ono što se dogodilo u Francuskoj", rekli su tužioci.

Henri ipak nije naišao veliku gomilu ljudi, pa je odlučio da sačeka. Provalio je u čamac i sakrio se preko noći, saopćila je vlada.

Sutradan je policija pronašla ukradeni kamion i čekala. Nakon što je Henri skočio preko sigurnosne ograde, vlada je rekla da je uhapšen.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG